Renzi üdvözölte a népszavazás érvénytelenségét

Üdvözölte a magyarországi kvótareferendum érvénytelenségét Matteo Renzi olasz kormányfő egy hétfői rádióinterjúban.

A balközép irányultságú Demokrata Párt politikusa arra az álláspontra helyezkedett, hogy a népszavazás után keveset fog változni az uniós migrációs politika. “Nem csak Magyarországon létezik európai egoizmus” – vélekedett Matteo Renzi.

Fabrizio Cicchitto, az Új Jobbközép (NCD) olasz kormánypárt politikusa, a római képviselőház külügyi bizottságának elnöke a populista és rasszista erők kudarcának nevezte a magyarországi népszavazás kimenetelét.

A szintén jobbközép irányultságú Pier Ferdinando Casini, az olasz szenátus külügyi bizottságának elnöke kijelentette, reméli, hogy a magyar népszavazás elmaradt érvényessége gondolkodásra késztet: “aki szelet vet, vihart arat”.

Deborah Serracchiani, a római kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) alelnöke Twitter-fiókján úgy fogalmazott, a magyar népszavazás érvénytelen lett, de a probléma megmaradt. “A ki-ki egyedül politikája mindenki vereségéhez vezet, ez elfogadhatatlan” – tette hozzá.

Az európai demokrácia nagy próbájának nevezte a magyar népszavazást Paolo Grimoldi, az Északi Liga titkára, aki személyesen Budapesten követte figyelemmel a népszavazást. Kijelentette, a magyar nép leckét adott azoknak, közöttük Olaszországnak is, akik 200 ezer migránssal “töltötték fel” az országukat anélkül, hogy bármikor is megkérdezték volna a lakosságot erről.

A kereszténydemokrata Néppárt (AP) képviselője, Alessandro Pagano úgy vélte, Magyarország  – a népszavazás eredménytelenségével is – győzött, és a Brexit után újabb pofont adott az EU-nak, a következő pofon pedig a (a parlament átalakításáról tartandó) december 4-i olaszországi népszavazással Matteo Renzi olasz kormányfőnek szól. “A magyarok ismételten birtokukba vették a demokráciát (…) most az olaszokon a sor, hogy hazaküldjék az illegális bevándorlók inváziójáért felelős olasz kormányt” – mondta Alessandro Pagano.

Görögország után Olaszországba érkezik a legtöbb menedékkérő, a Földközi-tengeren át Észak-Afrikából. A már elfogadott uniós menekültáthelyezési döntés értelmében ebből a két országból kell a többi uniós tagállamnak menedékkérőket átvennie.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »