Renzi: A földrengés miatt legkevesebb 120 ember vesztette életét

Renzi: A földrengés miatt legkevesebb 120 ember vesztette életét

A korábbi jelentésekkel ellentétben Matteo Renzi, az olasz kormányfő szerint legalább 120 halottja van a hajnali olaszországi földrengésnek. A több települést szinte teljesen megsemmisítő földmozgás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche területén idézte elő.

A végbement pusztítást jelzi, hogy Amatrice kisváros polgármestere, Sergio Pirozzi kijelentette: a település fele “nincs többé”.

Matteo Renzi a történtekkel kapcsolatban “mérhetetlen fájdalomról” beszélt. Hangsúlyozta: hogy Olaszországnak most mindenekelőtt szolidaritást kell tanúsítania, hogy úrrá legyen a földrengés hatalmas kihívásain.

A leginkább sújtott Amatricében Renzi találkozott a polgári védelem koordinátoraival, és köszönetet mondott a mentőosztagoknak erőfeszítéseikért.

A földmozgásban érintett térség lakóit biztosította arról, hogy gondoskodnak a lehető legteljesebb ellátásról. “Senkit nem hagyunk magára” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az olasz kormány 235 millió euró azonnali gyorssegélyt helyezett kilátásba a földrengés sújtotta térség megsegítésére.

Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Az áldozatok száma reggelt óta fokozatosan emelkedett: Accumoli polgármestere hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban háromról tízre emelkedett a halálos áldozatok száma.

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már délelőtt megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is kivonulat a romba dőlt városokhoz, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott. (MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Több mint félszáz halottja van az olasz földrengésnek, számuk növekszik

Halálos áldozatai is vannak az olaszországi földrengésnek


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »