Rengeteg tanodát bezárhatnak

Rengeteg tanodát bezárhatnak

Lakat kerülhet az iskolai felzárkóztatás több kulcsintézményére.

A legnagyobb múltú tanodák jó része ugyanis nem nyert az állami pályázaton, és emiatt veszélybe került a működésük. Több nyertesnél gyanús, hogy a “tanodázás” csak a pénzszerzéshez volt ürügy. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt ígérte, hogy új pályázatot írnak ki.

A pécsi Élmény-tár Tanodában például szegény sorsú gyermekekkel foglalkoznak a tanítási idő után.

„Ezek a gyerekek itt Pécs szegregátumában élnek, és, ugye, nem tudnak sok helyre eljutni. Tehát hogy általunk programokra is el tudnak jutni a gyerekek, illetve mivel mi mentorrendszerben dolgozunk mi egy pozitív példával élünk tehát pozitív példát mutatunk nekik” – mondta el Fúrós Anita, az Élmény-tár Tanoda az oktatója.

Ők sem nyertek a kormány pályázatán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint öt milliárd forint uniós pénzt osztott szét a tanodák között. A nyertesek között élménypark-üzemeltetők és újonnan indított egyházi tanodák is szerepelnek, miközben olyan intézmények maradtak ki, amelyek évek óta foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekkel az ország elmaradott régióiban.

A Szent Márton Caritas Alapítvány Baranya cigányok lakta falvaiban működtet tanodákat.

„Nem csak a mi pályázatunkat söpörték le, hanem minden olyan tanodáját úgy érezzük, aki régi eredményes nagy múlttal rendelkező tanoda sokan 10-15 éve dolgoznak. Hát azt gondoljuk, nem ismerik el azokat az eredményeket, amiket mi elértünk” – mondta Békési Andrea, a Szent Márton Caritas Alapítvány programigazgatója.

A Várunk Alapítvány a szerencsés nyertesek közé tartozik. Egy korábbi pályázaton az alapítvány 79 millió forintot kapott a romák felzárkóztatására. Az összegből 15 millió forintot fizettek ki minőségbiztosítás címén az Agro-Alba Zrt.-nek, a cég adósságrendezéssel foglalkozik.

A szociális államtitkárság azt ígéri, hogy a több éve működő tanodák támogatására kiír egy újabb pályázatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »