Rengeteg halottat hagy maga mögött a viharszörny

Rengeteg halottat hagy maga mögött a viharszörny

Tízezrek maradtak áram nélkül Floridában a Matthew hurrikán miatt. A hármas erősségű vihar már elérte a délkeleti állam partjait. Barack Obama elnök rendkívüli állapotot hirdetett Floridában és Dél-Karolinában is. Közben Haitiben már megközelítette az ötszázat a vihar halálos áldozatainak száma. Volt olyan település, melynek nyolcvan százalékát lerombolta a hurrikán.

Több tízezren maradtak áram nélkül a Matthew hurrikán érkezése miatt Florida keleti partján. „Egy nagy durranást hallottam, aztán elment az áram a házban. Kijöttünk és láttuk a csapkodó, szikrázó kábeleket a kertben” – mesélte egy miami lakos.

Bár a vihar hármas erősségűre gyengült, Barack Obama elnök Floridában és Dél-Karolinában is rendkívüli állapotot rendelt el. A kormányzó is egy évtizede nem látott viharra figyelmeztetett: „Már látjuk a következményeket, egy valódi viharszörnnyel van dolgunk. A legfontosabb, hogy mindenki biztonságban legyen” – fogalmazott ki Rick Scott.

Haitin végezte a legnagyobb pusztítást

A vihar a Karib-térségben több országban is hatalmas pusztítást okozott. Kubában házakat tett tönkre, tetőket szakított le, utakat, falvakat árasztott el vízzel. A legnagyobb pusztítást azonban Haitin végezte. A vihar egész térségeket szakított el egymástól, vagy zárt körbe vízzel. Az Amerikai Vöröskereszt azonnal a helyszínre sietett. Az egyik dolog, amit tenni fogunk, hogy megkezdjük a kommunikációs eszközök helyreállítását. Technológiát hozunk be, hogy ezt elősegítsük. Raktáraink is vannak segélyellátmányból, azokat is kiosztjuk. Amire a családoknak még szüksége van, azok a konyhai eszközök, hogy tudjanak főzni, higiéniai szerekre is igény van, és ami miatt a leginkább aggódunk, az a kolera, ezért segítünk a víztisztító tabletták szétosztásában is” – mondta Suzy DeFrancis sajtófőnök.

Több száz halálos áldozat van, és ezreket kellett kitelepíteni otthonukból. A menedékhelyen élők is panaszkodnak. „Gyógyszer kellene. A fiam is és én is betegek vagyunk. Három napja sérült meg a lábam, és még semmit sem kaptam” – nyilatkozta egy sérült nő.

Az országban a 2010-es földrengés óta nem volt ilyen természeti katasztrófa. Van olyan település, amelynek 80 százalékát letarolta a vihar.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »