Rengeteg hal elpusztult a Nyikó-patakban

Rengeteg hal elpusztult a Nyikó-patakban

Rengeteg hal pusztult el az elmúlt napokban a Nyikó-patakban Udvarhelyszéken – hívta fel a figyelmet a székelyudvarhelyi UTCA civil szervezet, amelynek tagjai szerint a nyikómalomfalvi derítőállomás tartályaiból kiömlött szennyvíz okozta a víziállatok vesztét.

nyiko szennyezes AB-4_b

A civileket horgászok értesítették a jelenségről, ennek nyomán kutatták fel a szennyezés forrását, és a Hargita megyei környezetvédelmi őrséget is értesítették, amelynek tagjai is a helyszínre vonultak, mintát vettek a vízből, és kivizsgálást indítottak.

A derítőállomásnál az UTCA tagjai rámutattak: évek óta problémát okoz, hogy a létesítmény kapacitása nem elegendő, ezért amikor megnövekedik a szennyvízhozam, rendszeresen bűzlő lé folyik a patakba. A történtek után csak annyi magyarázatot kaptak az állomáson, hogy a telepet valóban bővíteni kellene, másképp nem szűnik meg a probléma.

nyiko szennyezes AB-18_b

A pusztítást munkatársunk is megtapasztalta, aki az önkéntesekkel a patak mentén végigsétálva rengeteg döglött halat látott, sőt az állomástól mintegy egy kilométerre is iszonyú volt a bűz, a víz pedig barnás színű volt. A civilek szerint az élővilág pusztulása mellett az is komoly gondot jelent, hogy a patak vizét már a háztartások sem használhatják Malomfalva és Székelykeresztúr között.

Nem ért egyet az aktivistákkal Kovács Lehel, a Malomfalvát is magában foglaló községközpont, Farkaslaka polgármestere, aki úgy véli: ha valóban a telepről kiáramló szennyvíz okozná a halállomány pusztulását, akkor már rég nem élne víziállat a Nyikóban.

nyiko szennyezes AB-16_b

Az elöljáró azzal érvelt, hogy máskor is előfordult hasonló túlfolyás, akkor azonban nem pusztultak el a halak. Kovács inkább arra gyanakszik, hogy valaki vegyszert öntött a patakba, illetve az is gondot okozhat, hogy a Nyikó menti településeken több háztartás szennyvize is tisztítatlanul ömlik a folyóvízbe.

Az önkormányzat tavaly saját költségvetésből újította fel a derítőállomást, a polgármester szerint pedig a kapacitás bővítéséhez legalább 300 ezer euróra lenne szükség. Ennek érdekében már előkészítettek egy európai uniós pályázatot, amit remélhetőleg már ezen a héten elküldenek. A polgármester leszögezte: a jelenlegi szennyezés ügyében mindenképpen kiterjedt kivizsgálásra van szükség.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »