Rengeteg az ittas sofőr a hazai utakon. A rendőrség naponta 33 részeg sofőrt kap el

Rengeteg az ittas sofőr a hazai utakon. A rendőrség naponta 33 részeg sofőrt kap el

A szlovákiai sofőröket az sem riasztja el az ittas vezetéstől, hogy akár börtönbe is kerülhetnek. Az év elejétől kezdődően több mint 5800 ittas sofőrt kaptak el a rendőrök.

A rendőri ellenőrzések során csak júliusban 1044 ittas sofőrt csíptek nyakon a volán a mögött. A sofőrök felének, azaz konkrétan 510-nek több mint egy ezrelék feletti véralkoholszint mértek a leheletében.

Nyáron naponta 33 ittas sofőrt kaptak el a rendőrök, közülük pedig 16-an több mint egy ezreléket fújtak. 2013 májusa óta a legmagasabb számokról van szó. Szinte teljes meggyőződéssel jelenthetjük ki, hogy a szlovákiai utakon rengeteg olyan ittas sofőr ül a volán mögött, akiket a rendőrök nem állították meg. Ezeknek a sofőröknek a számát azonban nem lehet megtippelni.

A júliusi statisztikára minden bizonnyal befolyással van a nyári fesztiválszezon is, amikor a rendőrök gyakrabban ellenőrzik a gépkocsivezetőket az utakon. A számok azonban más hónapokban is magasak. A rendőrök májusban és júniusban is naponta átalagosan 15 keményen ittas sofőrt kaptak el az utakon.

A rendőrök szerint szigorú büntetésekre lehet számítani

A rendőrség állítása szerint az ittas sofőrökhöz már most is szigorúan viszonyulnak. Amennyiben a gépkocsi vezetője a rendőrségi ellenőrzés során kevesebbet fúj mint egy ezrelék, akkor az szabálysértésnek minősül, így a sofőrt pénzbírság és a jogosítványának legfeljebb három évre történő bevonása fenyegeti. Egy ezrelék fölött már bűntényről beszélünk, így az a sofőr, aki e felett az érték felett fúj, az 5000 euróig terjedő pénzbírsággal, valamint börtönbüntetéssel is számolhat.

A sofőrök mindkét esetben további kellemetlenségekre is számíthatnak. A pozitív alkoholteszt után a rendőr megparancsolja a sofőrnek, hogy állítsa félre az autóját úgy, hogy ne akadályozza a forgalmat, majd bevonja a jogosítványát.

Abban az esetben, ha a sofőr egy ezreléknél kevesebbet fúj, akkor elszállítót kell hívnia, a rendőrség pedig közigazgatási eljárásra idézi be, ahol pénzbírságban részesül, továbbá beszélgetést kell abszolválnia a pszichológussal, majd egy alkoholfüggőség-vizsgálat következik.

– mondta a Ľuboš Rumanovský, a közlekedés-rendészet vezetője.

Hírdetés

Abban az esetben, ha a sofőr egy ezreléknél többet fúj, akkor a rendőrség úgy viszonyul hozzá, mint egy gyanúsítotthoz, aki bűntettet követett el. A rendőrség a felügyelő ügyész beleegyezésével az ittas sofőrt letartóztathatja, és addig, amíg ki nem józanodik, cellába zárhatja. Ezután következik a bíróság, melynek során akár egy évnyi börtönbüntetés is várhat a sofőrre.

A legtöbb sofőr nem kerül börtönbe

A rendőrség beismerte, hogy a szigorúbb büntetések bevezetésétől többet várt. A nyakon csípett sofőrök többsége ugyanis nem olyan, aki csupán egy sört ivott volna meg. Már régóta azok a sofőrök vannak túlsúlyban, akiknél több mint egy ezreléket mértek, ami ugyebár bűntettnek számít.

A legtöbb ittas sofőr azonban nem került börtönbe, ugyanis az egész kihágást megússzák pénzbírsággal és a jogosítvány néhány évre történő bevonásával.

A másnaposság is problémát jelenthet

Nagyon sok sofőr az előző éjszakai alkoholmaradékra fizet rá.

– mondta Milan Troška, a közlekedésügyi tárca közlekedésbiztonsági osztályának vezetője.

Reggel a sofőrök még akkor is alkoholos befolyás alatt állnak, ha ők már úgy érzik, hogy józanok. A sofőrök képességei ilyenkor még jóval gyengébbek.

– tette hozzá Troška.

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: dreamstime


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »