Rengeteg áldozatot követelt a vihar

Rengeteg áldozatot követelt a vihar

Már 230 ember halt meg a Fülöp-szigeteken a trópusi viharban. A földcsuszamlások és áradások legutóbb egy falut sodortak el, 70 ezer embert vált hajléktalanná. Eközben az amerikai Pennsylvaniában rekordmennyiségű hó esett, egy városban szükségállapotot hirdettek ki.

Földig romboltak egy falut az áradások és földcsuszamlások a délkelet-ázsiai országban. Többtucatnyian életüket veszítették, sok ember eltűnt. Több mint száz ház lakhatatlanná vált.

„Hozzá vagyunk szokva a tájfunokhoz, amelyek korábban is lecsaptak a falura, de egyik sem volt olyan súlyos, mint a mostani, és nem voltak ilyen nagy áradások sem” – mondta egy helyi lakos, Imelda Diag.

Az árvizeket és földcsuszamlásokat ezúttal a Tembin nevű trópusi vihar okozta, amely pénteken érte el a Fülöp-szigeteket. Eddig összesen több mint kétszáz ember veszítette életét, legkevesebb 150-en eltűntek, 70 ezren pedig hajléktalanná váltak. A térségben évente átlagosan 20 tájfun pusztít.

Bolíviában szintén problémát okoznak az áradások. Santa Cruznál egy medréből kilépett folyó elsodort egy közúti hidat. Egy teherautó éppen akkor hajtott fel a hídra, amikor az összeomlott.

„Amikor észrevettem, hogy a híd omladozik, fékeztem, de már késő volt, és bezuhantam a folyóba. Egy pillanat alatt történt az egész” – mondta el a teherautó sofőrje.

A sofőrt a helyiek mentették ki a vízből.

Az Egyesült Államok egyes részein pedig a havazás okoz nehézséget. Egy pennsylvaniai városban harminc óra alatt 135 centiméter hó esett, ami rekord az állam történetében.

Itt születtem, és itt nőttem fel, tehát hozzászoktam a hóhoz, de nem ilyen sokhoz. Ráadásul azt mondják, hogy tovább fog esni és holnap délutánig kitart a vihar – mondta egy helyi lakos.

A közösségi oldalakra feltöltött videók szerint a hó utcákat, autókat és udvarokat temetett be. A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek a térségben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »