Reneszánszát éli az illatos lila fűszernövény

Reneszánszát éli az illatos lila fűszernövény

A levendula otthoni felhasználása több évszázados múltra tekint vissza, nemcsak illatának köszönhetően, hanem praktikus háztartási alkalmazását tekintve is – olvasható az Agrároldal.hu-n. 

levendula_b

A levendula divatja most éli második virágkorát, hiszen egyre többen vannak, akik kevés vegyszert szeretnének használni otthonunkban. A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. Magyarul nevezik francia levendulának, orvosi levendulának, szagos levendulának is. Örökzöld, alacsony növésű (40-60 cm), több éves korában félgömb alakú, fásodó szárú félcserje.

Levelei átellenesen állnak, szálasak vagy mindkét végükön elkeskenyedő lándzsásak. Virágai kékes-lilás színűek, 5 tagúak. A levendula az ártatlanság és a szűziesség jelképeként is ismert, kellemes illata miatt pedig az egyik legkedveltebb aromanövény. Gyakran említi a Biblia nárdusolaj néven. Nagyanyáink szárított levendulacsokrot aggattak a ruhásszekrénybe, vagy kis zsákocskába varrták a lefosztott levendulavirágot, hogy a molyokat távol tartsák.

Levendula a konyhában

A változatosság kedvéért használhatunk levendulás cukrot vaníliás cukor helyett. Néhány csipet szárított levendulavirágot morzsoljunk a porcukorba, majd az egészet tegyük jól zárható edénybe. Így mindig lesz süteménykészítéshez finom levendulás cukrunk. Édességre, még inkább frissen szedett gyümölcsökhöz (pl. körte szeletek, sárgadinnye szeletek) használhatunk levendulaöntetet.

Fél bögre cukrot, fél bögre vizet, egy kupica édes desszertbort, két evőkanál friss narancslét forraljunk össze öt percen keresztül, állandó kevergetés mellett. Dobjunk hozzá a végén egy evőkanálnyi friss vagy szárított, felaprított levendulavirágot, és húzzuk le a tűzről. Hagyjuk állni néhány órát, majd szűrjük meg, a virágokat dobjuk el, és a folyadékot öntsük zárható üvegedénybe. Ezzel az illatos sziruppal le lehet önteni a gyümölcsöket vagy a süteményeket. Szárított vagy friss levendulalevéllel helyettesíthetjük a rozmaringot. Grillezéshez dobjunk a tűzre levendulahajtást. Illóolajas füstje különlegesen fűszerezi a grillezett ételeket!

Természetes illatosító

A levendulavíz a levegőbe permetezve természetes illatosítóként használható. A levendulavíz elkészítéshez szükség van két evőkanál lefosztott levendulavirágra, két dl tiszta vízre, esetleg forrásvízre, egy kis permetező edényre, tiszta vászonra, kistányérra, amivel lefedjük az széles szájú edény száját, kisebb, széles szájú zománcozott vagy üvegedényre. A vizet melegítsük fel forrásig, majd öntsük rá a száráról lefosztott levendulavirágra.

A legkönnyebben úgy foszthatjuk le a virágokat, ha a két ujjunkat a csúcstól lefelé végégig húzzuk a virágszáron. A maradékot pedig lecsipkedjük. Az edény takarjuk le a a kistányérral néhány órára, vagy hagyjuk állni egy éjszakát. Amíg az edény meleg, ne kukkantsunk bele, ne emelgessük a tányért, mert az illóolaj, ahogy a neve is utal rá, elillan. A kihűlt folyadékot szűrjük át tiszta ruhán, műanyag tölcsér segítségével. Tároljuk hűtőben. Ha növelni akarjuk az eltarthatóságot, adjunk hozzá 30 ml alkoholt, vodka is megteszi. Ha rozmaringlevelet is teszünk hozzá, kitűnő szert kapunk pattanásos bőr ápolására, és a tárolhatósága is megnő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »