Rendteremtés a vidrátszegi légikikötőben

Rendteremtés a vidrátszegi légikikötőben

Új bejáratot és közel háromszáz gépkocsinak parkolót létesítene a Maros megyei önkormányzat a Transilvania Nemzetközi Repülőtéren. 

repter_ (7 of 10)_b

A 12,5 millió lejes beruházással véget vetnének a légikikötő épülete előtti forgalmi káosznak. A megvalósítási tanulmány és a látványterv elkészült, ám hogy honnan lesz pénz a beruházásra, a megyei közgyűlés vezetői nem tudják. „Ha találunk valamilyen pályázatot, próbálkozunk azzal, de idén mindenképpen megrendeljük a tervet” – magyarázta lapunknak Szabó Árpád, az önkormányzat RMDSZ-es alelnöke.

Az elképzelések szerint a reptérhez új bejárat vezetne: a Marosvásárhely irányából érkező gépkocsik új bekötőszakaszon érnének el az utasterminálig. Itt 270 parkolóhely várná az autókat. A kivitelezéshez nemcsak a gazdák termőföldjeit kellene kisajátítani, hanem növelni kellene a körforgalom sugarát, odébb kell költöztetni Aurel Vlaicu emlékművét, és le kell bontani az 1990 után deszkából épült, egy nemzetközi légikikötő arculatához egyáltalán nem illő sörözőt. A parkolóhoz tartozna 57 térfigyelő kamera és egy hatalmas digitális kijelző, melyről a repülőjáratokról értesülhetnek azok is, akik még nem léptek be a váróterembe.

Korszerűsítenék a vidrátszegi reptér kifutópályáját

Előzetes számítások szerint mintegy 55 millió lejbe kerülne a vidrátszegi repülőtér kifutópályájának a javítása. A korszerűsítés nem várathat sokat magára, a munkálatokat mielőbb el kellene kezdeni – véli Szabó Árpád.
A Maros megyei önkormányzat alelnöke szerint a közgyűlésnek bankkölcsönhöz kellene folyamodnia, hisz ekkora összeget képtelen előteremteni saját költségvetéséből.

„A mostani parkoló csak nevében az, lényegében egy nagy összevisszaság, ahol megállnak az autók. Nincsenek külön sávok, hiányoznak a zöldövezetek, nem működik a jegyautomata. Sokan nem is veszik igénybe, inkább az országút mentén hagyják az autójukat” – sorolta a hiányosságokat Szabó. Egy-egy nemzetközi járat érkezése és indulása előtt annyi kocsi áll az E60-as műúton a reptér előtt, hogy a látvány a falusi vásárok hangulatát árasztja. Az útszéli parkolás oka nemcsak a kerítésen belüli helyhiány, hanem a jelenlegi rendszer is, ami akkor is kötelezővé teszi a fizetést, ha valaki egy vagy két percet tölt a légikikötő területén, holott a közlekedési rend szerint a leállás nem számít parkolásnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »