Rendteremtés a menekülttábori gyújtogatás után

Kilenc embert vettek őrizetbe a görög hatóságok az egyik leszboszi menekülttáborban történt tűzeset és zavargások miatt – közölték rendőrségi források kedden.

A tűzeset hétfő este történt a Moria város melletti túlzsúfolt menekülttáborban, miután tömegverekedés tört ki a táborlakók között. Feltehetően afgán, iraki, szenegáli és szíriai menekültek – volt köztük egy kameruni is -, robbantották ki a zavargásokat.

A tűzben hatvan kunyhó, száz sátor és három, tábori alkalmatosságokat tartalmazó konténer égett le. Mintegy 3-4000 ember kényszerült elmenekülni a szeles időjárás miatt gyorsan terjedő lángok elől.

A hatóságok negyven rohamrendőrt küldtek a táborba, és kedd reggelre ellenőrzésük alá vonták a területet. A rendőrség szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozta.

A hatóságok most egy másik, a Kara Tepe település melletti menekülttáborba helyezik át a menekülteket, és megpróbálják mihamarabb helyrehozni a moriai tábort.

Az AFP francia hírügynökség szerint nem most először ütött ki tűz a menedékkérők szálláshelyén, de sosem kellett még ennyi embert kimenekíteni.

A görög kormány adatai  szerint mintegy 5600 menekült tartózkodik Leszbosz szigetén, miközben a szálláshelyeken 3500-nak van hely.

A legtöbben a menedékkérelem elutasításának esetén a kitoloncolást lehetővé tevő EU-török migrációs megállapodás miatt ragadtak a görög szigeten. A táborban tartózkodók többsége menedékkérelmet nyújtott be a görög hatóságoknál, aminek az elbírálása viszont hónapokig is eltarthat.

Görögország teljes területén jelenleg több mint 60 ezer menekült tartózkodik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »