Rendszerszintű visszaélések a magyar pályázatok során

Uniós dokumentumok tanúskodnak arról, hogy a magyar pályázatok során rendszerszintű visszaélések történtek. Az EU még mindig nem fizette ki a korábban felfüggesztett euró-százmilliókat, mert a benyújtott elszámolások hiányosak.

Túlárazott beruházások és az eredetitől eltérő megvalósítás jellemezte az uniós források egy részének felhasználását. Ez derült ki abból a levélből, amelyet Jávor Benedek európai parlamenti képviselőnek írt az Európai Bizottság egyik főigazgatója. Emiatt az EU összesen 260 milliárd forintnyi kifizetés felfüggesztéséről döntött, a programok között van gazdaságfejlesztési és szociálisinfrastruktúra-fejlesztési pályázat is, de érintett a tanterem-felújítási botrányokról ismertté vált Öveges-program is. Az aszfaltügyben ugyan már megszületett a megegyezés, a visszatartott milliárdokat azonban még mindig nem utalta Brüsszel.

„Elemezzük azt az anyagot, amit a magyar hatóságoktól kaptunk, és ez alapján azt várjuk, hogy amint lehet, folytassuk a munkát, de a bizottság egyelőre nem hozott döntést” – közölte Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság szóvivője.

A Hír Televízió nem hivatalos forrásai szerint az okozhatja a csúszást, hogy a magyar hatóságok által benyújtott dokumentumok hiányosak voltak, ezért most az Európai Bizottság arra vár, hogy Budapest kiegészítse az elszámolást. Ennek hiányában Brüsszel nem fog fizetni.

Jelenleg 840 millió euró az az összeg, amelynek kifizetését az Európai Bizottság felfüggesztette. Ennek nagyobb része, mintegy kétharmada az úgynevezett aszfaltügy. A maradék egyharmad is tetemes összeg, ennek a felfüggesztésnek az érvénytelenítéséről azonban még nem született döntés, ez várhatóan az év második felében történik meg – tudósított Arató László Brüsszelből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »