Rendőrt is küldtek rá, most kitüntetést kapott az Ökotárs vezetője

Kitüntetést vehetett az Ökotárs Alapítvány vezetője a Miniszterelnökségen, amiért szervezetük sikeresen koordinálta 2009 és 2014 között a Norvég Civil Támogatási Alap helyi programjait – írta meg a 444.hu.

Az Ökotárs és Móra megérdemelt díjazásában nem lenne semmi rendkívüli, ha három évvel ezelőtt éppen nem a Miniszterelnökség indított volna egész pályás letámadást az alapítvány, közvetve pedig a forrást biztosító norvég kormány ellen.

A konfliktus áprilisban kezdődött, Lázár Jánosnak nem tetszett, hogy hogy nem a kormány ellenőrzi a Norvég Alap civil célú támogatásait. Érve akkor az volt, hogy a Norvég Civil Alap LMP-hez köthető szervezeteket támogat. A vádaskodás eredménye az lett, hogy a norvég kabinet megvonta a Magyarországnak juttatott éves 40 milliárd forintos támogatás nagy részét, és csak a civileknek szánt 4 milliárdot utalták tovább.

A Miniszterelnökség azonban ennél tovább is lépett: a Nemzeti Nyomozó Iroda egységei szállták meg az Ökotárs Alapítvány irodáját, a céget hűtlen kezeléssel, sikkasztással gyanúsították meg, Móra Veronikát pedig rendőri kísérettel állították elő.

Hírdetés

A rendőrség hatvannégy, norvég forrásokat felhasználó civil szervezetnél folytatott nyomozást, szétszedték az Ökotárs könyvelését és nyilvántartását, ám a hosszas hatósági vegzatúra ellenére sem találtak visszaélésre utaló nyomokat.

Később az is kiderült, hogy a rendkívüli kormányzati ellenőrzés nem Lázár, hanem személyesen Orbán Viktor ötlete volt.

A szerdán megtartott díjátadón azonban már csak a szépre emlékeztek a házigazdák, a tárca által felajánlott kitüntetést norvég nagykövet adta át Móra Veronikának. A 444.hu kérdésére, hogy a rendezvényen a Miniszterelnökség részéről bárki szóba hozta-e az elmúlt években történteket, Móra annyit mondott, hogy nem. 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »