Rendőrt akart ölni a dzsihadistának készülő lány

Németországban letartóztattak egy 15 éves lányt egy rendőr elleni gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és külföldi terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt – közölte pénteken az MTI a szövetségi legfőbb ügyészségre hivatkozva.

A német–marokkói kettős állampolgárt februárban a hannoveri főpályaudvaron egy rutinellenőrzésen megállította a szövetségi rendőrség egy munkatársa, és elkérte az iratait. A lány kést rántott, és nyakon szúrta a rendőrt, akin életmentő műtétet kellett végezni. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a lány – akit tette után őrizetbe vettek, majd előzetes letartóztatásba helyeztek – azért támadhatott a rendőrre, mert az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ideológiája alapján „a gyűlölt Német Szövetségi Köztársaság képviselőjének” tartotta.

A gyanúsított legkésőbb 2015 novemberében azonosulhatott az IÁ nézetrendszerével, és egy online üzenetküldő szolgáltatás révén kapcsolatba lépett a terrorszervezet egy szíriai tagjával. Elhatározta, hogy csatlakozik a dzsihadistákhoz. Az idén januárban el is utazott Isztambulba, és felvette a kapcsolatot közvetítőkkel, hogy segítsenek neki eljutni Szíriába. Édesanyja azonban utánament a török városba, és hazavitte.

A Safia G. néven azonosított lányt az IÁ emberei még Isztambulban rábeszélhették arra, hogy Németországban hajtson végre egy „mártír műveletet”. A lány ezzel a céllal ment február 26-án a hannoveri főpályaudvarra két konyhakéssel felfegyverkezve – közölte a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes vádhatóság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »