Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából, hogy így tartsák távol a “neonácikat”

Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából, hogy így tartsák távol a “neonácikat”

Rendőrőrs lesz Adolf Hitler szülőházában – Ausztria kormánya így kívánja távol tartani a Führer iránt érdeklődő nemzetiszocialista turistákat Braunau am Inntől.

“A ház rendőrségi használatának jövője félreérthetetlen üzenet, hogy az épület örökre lekerül a nemzetiszocializmus nosztalgia listájáról” — mondta az osztrák belügyminiszter, akinek szavait a német Deutsche Welle is idézi.

A német határhoz közel, az Inn folyó partján fekvő Braunau városkájában 1889-ben napvilágot látott germán vezér szülőházának hosszú éveken át rendezetlen volt a sorsa. A városi, a tartományi önkormányzat valamint az osztrák állam között folyamatos jogi és morális huzavona zajlott.

Ráadásul a ház magántulajdonban volt egészen 2017-ig, amikor a kormány végül önkényesen kisajátította attól a családtól, amelyik több mint 100 éven át birtokolta azt.

Hírdetés

A kisajátítással járó kompenzáció mértékét illetően hosszabb jogi huzavona volt az állam és az épület korábbi tulajdonosa között, aki végül az idén 812 ezer eurót (268 millió forint) kapott kártérítés címén.

Az utóbbi 10-15 évben lehetett hallani különféle ötletekről, hogy mit is kezdjen a Harmadik Birodalom történelmének egyik legnépszerűbb tárgyi emlélkével.

Volt szó arról is, hogy egy úgynevezett “holokauszt múzeumot” létesítsenek az épületben, de akadtak olyan zsidó vezetők is, akik legszívesebben ledózerolták volna a házat.

A házat — amely Ausztriában hivatalosan történelmi műemléki besorolás kategóriája alatt szerepel — évekig bérelte az állam a tulajdonostól. Működött benne könyvtár, technikum, de szolgált sérült emberek számára intézményként is. Jótékonysági szervezetek is kaptak benne irodát. Azonban 2001 óta gyakorlatilag üresen áll.

A mostani kormánydöntés értelmében tehát a ház, ahol Hitler élete első fél évét töltötte hamarosan a határmenti régió egyik rendőrségi objektumaként fog működni.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »