Rendőrökre és tűzoltókra támadtak a Párizsban tüntető szélsőbalos aktivisták

A belügyminiszter elítélte a történteket és azt, hogy a tüntetők a munkájukat végző rendőrökre és tűzoltókra támadtak. Az egyik legnagyobb baloldali párt vezetője szerint a rendőrfőnök tudta, hogy mire készülnek a tüntetők és semmit nem tett a békés tüntetés garantálása érdekében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Durva rendőrellenes tüntetésbe csapott át az a felvonulás, melyet Párizsban rendeztek május 1-én, a megmozdulást eredetileg a CGT-Unsa-FSU-Solidaires szakszervezeti szövetség rendezte, akik egy héttel Emmanuel Macron újraválasztását követően a Place de la Nation nevű térről indultak útnak.

Hírdetés

Az egyik felvonuló, egy sárgamellényes aktivista úgy nyilatkozott a Le Figaro nevű lap újságírójának, hogy még nem fejezték be, amit három évvel ezelőtt elkezdtek, hozzátéve, hogy Macron első ötéves mandátuma idején hiányzott az országban a testvériség, szabadság és egyenlőség.

A tömegben több elégedetlen tüntető is azt skandálta a Voltaire sugárúton, hogy ők itt vannak, még akkor is, ha Macron felbosszantja őket, utalva ezzel az államfő nagy vitát kavart kijelentésére, mely szerint a végsőkig fel akarja bosszantani az oltatlanokat.

A francia fővárosban több helyen is voltak tüntetések, a szocialisták a Köztársaság térről indultak útnak, a menet elején vitt transzparens szövege alapján egyértelmű nemet mondanak a köztársasági elnök által bevezetni kívánt 65 éves nyugdíjkorhatárra. Az egész országban voltak megmozdulások, a CGT szakszervezet becslései szerint Franciaország-szerte mintegy 250 tüntetés volt, összesen több mint 210 ezer résztvevővel. A Le Figaro értesülései szerint 21 ezren vettek részt a fővárosi rendezvényen, ám egy idő után kivált a tömegből mintegy 200 fekete ruhába öltözött aktivista, akik a szélsőbalos Black Bloc nevű csoporthoz tartoznak. Az első atrocitás a Voltaire sugárúton történt, ahol a szélsőbalos tüntetők megrongálták az épületek falait és betörték a boltok kirakatait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »