Rendőri védelmet kapnak a magyar templomok

Nincs adat, hogy közvetlen veszély fenyegetné a templomokat, de azért a francia terrortámadás után gondoskodtak a vallási helyek megerősítéséről.

„Biztonsági megfontolásokból” rendőröket küldtek ki a magyar templomokhoz a legutóbbi, franciaországi terrortámadás után – számolt be róla az Index. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Iványi Gábor be is számolt róla: vasárnap reggel, az istentisztelet kezdetén egy fiatal rendőr jelent meg a templomkertben, aki azt mondta, „felsőbb utasításra” érkezett. Iványi levelet is írt Pintér Sándor és Balog Zoltán miniszterekhez, választ várva: van-e tudomásuk vallási csoportokat fenyegető konkrét terrorakcióról. Iványi szerint amúgy a rendőrnek megtiltották, hogy az istentiszteleten is jelen legyen, és fegyveresen amúgy sem léphet be a templomba.

Az Indexnek adott válaszában a Belügyminisztérium közölte: a döntés az állampolgárok biztonságérzetének fenntartása, javítása érdekében született. A napi közterületi rendőri feladatok végrehajtása keretében biztosítják a hatóságok a templomokat és egyházi intézményeket, „különösen a misék, istentiszteletek, más vallásgyakorlással összefüggő rendezvények időpontjaiban”.

A vallási helyeket azután erősítették meg, hogy július 26-án Saint-Etienne-du-Rouvray templomában iszlamisták terrortámadást hajtottak végre és meggyilkoltak egy idős papot, Jacques Hamel atyát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »