Rendőrháború: Lipšic és Kollár összeszólalkozott, egymást érik az ideges nyilatkozatok

Rendőrháború: Lipšic és Kollár összeszólalkozott, egymást érik az ideges nyilatkozatok

Az egymás ellen eljárásokat indító rendőrség és belügyi felügyelőség, és az egymást véget nem érően kritizáló Főügyészség és Speciális Ügyészség után új frontovnalak nyíltak, immáron a politikában is. A zátonyok között igen nehezen navigáló korrupciós ellenes harc szembe állította egymással a kormánypártokat is, Boris Kollárnak köszönhetően pedig a politikai üzengetések átlépték azt a határt is, amit nem kellett volna.

Boris Kollár pénteken bejelentette, hogy nem kíván csatlakozni, de még csak támogatni sem fogja a kormány azon kezdeményezését, hogy bizottságot hozzanak létre a büntetőhatóságok egyes szervei közti konfliktusok kezelésére.

“Harcolni kell a Fico-féle maffia ellen, amely kirabolta ezt az országot. De másrészről nem akarom támogatni egy másik maffia létrejöttét, amit nyugodtan nevezhetünk Čurilla-maffiának, ami majd ugyanazt tenné, mint a korábbiak: visszaélne a törvényekkel”

fogalmazott sajtótájékoztatóján a Sme rodina elnöke. Különösen érdekes volt ez a bejelentés, tekintve, hogy a különleges munkacsoport létrehozásáról szóló bejelentésen Heger és Matovič mellett ott áll Milan Krajniak munkaügyi miniszter is, aki a Sme rodina második embere. Enyhén szólva is teljes a káosz a politika palettán.

Lipšicet megfigyelik, a SIS ismét konspirál

Daneil Lipšic speciális ügyész a parlament védelmi és biztonsági bizottsága előtt arról is a rendőrháború kapcsán, hogy őt magát egy “nemlétező rendszámú” autó követi és figyeli meg. Részleteket nem árult el arról, hogy mikor szúrta ki először az autót.

Lipšic pénteken az Expres Rádióban kijelentette, hogy szerinte hamarosan érte is eljöhetnek a kommandósok. A héten történt letartóztatások mögött pedig a Szlovák Titkosszolgálatot (SIS) sejti.

A SIS természetesen mindent tagad, és hivatalos nyilatkozatban sajnálatát fejezte ki a speciális ügyész kijelentései okán, majd hozzátette, hogy Lipšicnek törvény adta joga van arányos személyi védelmet kérni.

“A Szlovák Titkosszolgálat sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a releváns tények bármilyen előzetes hitelesítése nélkül olyan felvetések hangzanak el nyilvánosan, melyek szerint a SIS követi és megfigyeli a Szlovák Köztársaság speciális ügyészét, Daniel Lipšicet.”

Hírdetés

fogalmazott a SIS.

Lipšic a rádióban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napok, nagy korrupciós ügyeket érintő eseményei mögött a SIS szervezkedése áll.

“Általános megállapítást tettem, amelyet konkrét büntetőügyek bizonyítási eljárásaiból következnek. És ezt megerősíti a SIS igazgatójának nemrégiben tett kijelentése is, amelyben nyíltan kommentálja a büntetőhatóságok eljárásait”

fogalmazott képsőbb a speciális ügyész.

A Sme rodina beszólt Lipšicnek

A Sme rodina a speciális ügyész kijelentéseire reagálva nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Lipšicnek kevesebb konspirációs napilapot kellene olvasnia. Szintén a “konspirációk” elutasítását emlegette a SIS is nyilatkozatában (megjegyezzük, hogy a Sme rodina jelölte a SIS korábbi és jelenlegi igazgatóját is).

Juraj Šeliga (Za ĺudí) parlamenti képviselő azonban meghallgatásra hívta Lipšicet a parlament SIS-t felügyelő bizottsága elé.

Lipšic nem maradt adósa Kollárnak, és a Facebookon közölte, hogy a házelnöknek nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie a Ján Čurilla nyomozót illető kijelentései miatt.

A jövő héten képviselői ellenőrzést tartanak a belügyi felügyelőségen, amely hétfőn négy NAKA-nyomozót tartóztatott le, akik a legmagasabb körökig vezető korrupciós ügyekben nyomoztak, és néhányuk épp a felügyelőség néhány nyomozója után nyomozott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »