Rendkívüli ülést hív össze az ellenzék a hadsereg korszerűsítése kapcsán

Rendkívüli ülést hív össze az ellenzék a hadsereg korszerűsítése kapcsán

POZSONY. Az ellenzéki OźaNO, Család vagyunk és SaS képviselői kedden aláírásaikkal kezdeményezték a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen majd a szlovák hadsereg korszerűsítéséről akarnak beszélni. Ugyanis azt állítják, hogy a hadi műszaki eszközök vásárlására költött több milliárd eurónak nyilvános ellenőrzés alatt kell állnia. Mindezt keddi sajtótájékoztatójukon Richard Vašečka, az OźaNO frakcióvezetője jelentette be. A tervezett ülést 7 napon belül kell összehívni.

Vašečka felhívta a figyelmet arra, hogy a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ez idő tájt egy "forradalmi javaslattal állt elő, ami jelentős mértékben javíthat a szlovákiai életen". "Ki akarják harcolni a képviselők számára adott azon lehetőség eltörlését, hogy ingyen vonatozgathassanak. Ezt pártoljuk. Az SNS azonban egyúttal nagy csendben a 60 millió eurót érő radarok megvásárlásával kapcsolatos feltételek módosítását is megszavazná. Az SNS azzal akar minket elvarázsolni, hogy majd az lesz a leghatékonyabb és legátláthatóbb dolog mindaddig, amíg nem kapnak el minket és amíg arra nem jönnek rá" – mondta Vašečka.

Az ellenzéki honatya megjegyezte: a mélynemzetiek eljárása miatt nem csak ők aggódnak. "Martin Glváč, a Smer-SD frakciójának elnöke hirtelen a védelmi bizottság összehívását kéri. Glváč annak nem is a tagja. Ha pedig arra rákérdezünk, akkor a koalíció véleménye szerint csak politikai pontokat gyűjtünk. Mi azonban nem a rendkívüli bizottsági ülés, hanem a rendkívüli plénum összehívását kérjük. Elegünk van ugyanis abból, hogy ez túl komoly dolog. Közös forrásainkból több milliárd eurót négy választási időszakon keresztül transzporterekre és vadászgépekre akarnak költeni" – tette hozzá.

Milan Laurenčík (SaS) hozzáfűzte: az ellenzék a rendkívüli ülésen releváns válaszokat akar kapni Peter Gajdoš védelmi minisztertől (SNS). "A kulisszák mögött arról is szó esik, hogy a koalíció majd leállítja az ülést. Ha erre sor kerül, akkor készek vagyunk egy Gajdoš leváltását célzó ülést összehívni" – jegyezte meg. Egy-egy kormánytag leváltásával kapcsolatos javaslat esetén ugyanis az ülés programját nem hagyják jóvá, vitázni kell.

Milan Krajniak, a Család vagyunk (Sme rodina) alelnöke úgy véli, hogy Gajdoš ott kamuzik, ahol az nem helyénvaló. "Mindazt, amit lefoglaltak, igyekeztek eltitkolni és elrejteni. Végül egyesek mégis rájöttek arra. A Slavia Capitalt képviselő illetőnek pedig azt üzenjük, hogy ez egy hülye álcázás, látni lehet ott önöket" – jelentette ki.

Hírdetés

Krajniak szerint az ellenzék az ülésen majd az új szállítmányozók katonai teszteléséről is beszélni akar, ami állítása szerint katasztrofálisan zajlott le, s ezt több közvetlenül a hadseregből származó forrás is tanúsíthatja. "Hallani akarjuk azt, hogy a prototípus miért nem működik" – magyarázta.

Vašečka még az aktuális plénumülés elején azt javasolta, hogy az SZK Fegyveres Erői korszerűsítésének állapotáról és a vonatkozó tervekről rendes ülésen beszélgessenek el. Az ehhez szükséges plénumtöbbséget azonban a fenyegetése ellenére sem sikerült megszereznie, hogy ha az nem megy át, akkor az ellenzék majd rendkívüli ülést tart.

A szlovák hadsereg tavaly szerezte meg első két UH 60 M Black Hawk helikopterét, idén pedig újabb két gépet kapnak, amelyeket 2019-ben még öt darab követ. Múlt évben Szlovákiába érkezett a két Spartan repülőgép egyike is, a másik megérkezését a védelmi tárca 2018 első felében várja. A védelmi tárca a már megkapott gép esetében a kései szállítás miatt 900.000 eurós kedvezményben részesült – írja a Teraz.sk, a TASR internetes portálja.

A gyalogságnak szánt 18 Svatava típusú harci járművet is korszerűsítették, s azokat az újonnan létesített Istar zászlóalj kapta meg. "Egyúttal további 10 gyalogsági, illetve felderítő harci járművet is korszersítünk" – mondta a tárcavezető.

A tárca beindította a fegyveres erők legjelentősebb korszerűsítését – a 8×8 és 4×4 típusú páncélozott járművek esetében 1,2 milliárd eurós költségről van szó. "Ez történelmi jelentőségű korszerűsítés és meg vagyok győződve arról, hogy azt majd sikerül teljesítenünk és biztosítanunk" – tette hozzá Gajdoš.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »