Rendkívüli parlamenti ülés lesz hétfőn – de fideszesek nélkül

A parlament Házbizottsága a Jobbik kezdeményezésére jövő hétfőre összehívta az Országgyűlés ülését. Viszon már biztos, hogy az Országgyűlés nem lesz határozatképes, így nem tárgyalhat és szavazhat a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön, a Házbizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatón diszkriminatívnak és a jogállamhoz méltatlannak nevezte, hogy a jelenlegi választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között.

A Jobbik igazságtalannak tartja, hogy míg a "határon túli" magyaroknak lehetőségük van levélben leadni szavazatukat, addig az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyaroknak erre nincs módjuk, és gyakran több száz kilométert kell utazniuk voksuk leadásához. Szerinte a megoldást a levélben történő szavazás kiterjesztése jelentené.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője viszont politikailag aggályosnak nevezte, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna.

Az ellenzék fittyet hány minden demokratikus normára és szokásra – mondta, hozzátéve, az ellenzéki javaslat elfogadásával nem lehetne lebonyolítani az októberi referendumot, mivel ennyi idő alatt nem lehetne regisztrálni a külföldön dolgozókat.

Ebből az látható, hogy az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a szavazást – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ez az MSZP esetében nem újdonság, ugyanakkor a Jobbik és az LMP "felemásan" áll a kérdéshez.

Kósa Lajos szerint a szocialisták nem okoztak meglepetést, mert az "MSZP már többször kifejtette, hogy migrációpárti állásponton van". A Jobbik azonban korábban népszavazást akart kezdeményezni, "most pedig szemmel láthatóan mindent megtesznek ennek a szabotálására" – mondta Kósa Lajos, aki szerint az LMP-nek is tisztáznivalója van, mert míg korábban feleslegesnek minősítették a népszavazást, később "Szél Bernadett mégis úgy nyilatkozott, hogy nemmel kell szavazni, és el kell menni" a szavazásra.

A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte továbbá, a választási eljárási törvény módosítását azért sem tartják időszerűnek, mert az kiállta az Alkotmánybíróság és a strassburgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.

Kósa Lajos jelezte, a kormánypárti frakciók nem biztosítják a hétfői ülés határozatképességét, egy képviselőjük lesz jelen a tanácskozáson.

A Jobbik hétfőn jelentette be, hogy az MSZP és az LMP segítségével összegyűjtötte a rendkívüli parlamenti üléshez szükséges számú aláírást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »