Rendkívüli módon szemlélhetjük a vastagbélrák kezdeti tüneteit

Rendkívüli módon szemlélhetjük a vastagbélrák kezdeti tüneteit

Magyarországon a daganatos betegségek közül a férfiak esetében a második, a nők esetében a harmadik leggyakoribb halálok a vastagbélrák.

„Magyarországon évente több mint tízezer újonnan felismert vastagbéldaganatot tartanak számon, ami alapvetően egyre inkább növekszik. Ez egyrészt köszönhető szűrőprogramnak, másrészt pedig sajátos módon népbetegséggé lépett elő” – mondta el az InfoRádiónak Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

Hozzátette: ez a szám megfelel a nemzetközi standardoknak, és az európai országokon belül egy-két országot előzünk meg.

Az elmúlt években elkezdődött el Magyarországon a nemzeti szűrőprogram, ami háziorvoson keresztül elérhetővé teszi az érintett korcsoportok szűrését. Ez az ötvenedik életév fölötti időszakra esik. Vannak olyan betegségek is, melyeknél ezt akár negyven éves korban, vagy az alatt is meg lehet tenni. A Covid beleszólt a program elérhetőségébe az utóbbi években, de Magyarországon jól felépített programként van jelen, ami biztosítja az érdeklődők számára a teljes körű szűrés lehetőségét.

A gyógyulási lehetőségek a betegség stádiumától nagymértékben függnek, de összesítve nagyjából 100 betegből 60 beteg marad életben öt év múlva.

A korán felismert daganat esetében a túlélési esély akár 60 százaléknál is több lehet.

Szijártó Attila azt mondta, a vastagbéldaganat kezelése nemcsak sebészeti ügy, hanem komoly onkológiai háttér áll rendelkezésre. Ha egy esetleges vastagbéldaganat tovább terjedne, akkor annak kezelésére is van mód, mely nagyon kedvező kimenetelt biztosít.

Hírdetés

A daganat utánkövetésének protokollja változott, de egyénre szabottan történik. Ahogy telnek az évek, a szűrések ritkulnak. Az első éves kontrollt kötelezőként írják elő, és ha ezután észlelhető eltérés, a kontrollok éves rendszerességgel megmaradnak. Ez esetben pedig ha minden rendben van, és a további képalkotók nem mutatnak eltérést, a szűrések száma évről-évre csökken.

A megoperált betegeknek tehát még további vizsgálatokra, majd szűrésekre kell menni, viszont a nem operált betegcsoportoknál az egyéb vizsgálatok nem váltják ki a vastagbéltükrözés eredményességét, hatékonyságát.

Prevenciós nap

A klinika március 4-én, szombaton készül egy prevenciós napra. Szijártó Attila azt mondta, világszerte márciusban hívják fel a vastagbéldaganatra a figyelmet, és ezzel kapcsolatban számos kampány látható a különböző országokban. A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája ezért vezette be ezt a programot elsőként Magyarországon.

Szijártó Attila azt mondta, ezúttal az Alle bevásárlóközpontba települnek ki, ahol

egy öt méter hosszú, három méter átmérőjű felfújható vastagbél-modellel jelennek meg.

Ezen belül megtekinthetők azok az elváltozások, amelyek a rákot megelőző állapotot jelentik. A prevenciós napon így hívják fel a figyelmet arra, hogy az alapvető tünetek észlelésekor a betegek keressék fel a háziorvosokat.

Nyitókép: Getty Images/ Satjawat Boontanataweepol

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »