Rendkívüli helyzet az esőzések miatt a Nagyrőcei járásban

Rendkívüli helyzet az esőzések miatt a Nagyrőcei járásban

Az elmúlt két napban Közép-Szlovákia számos pontján okozott komoly gondot a viharos időjárás és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A Nagyrőcei járásban rendkívüli helyzet lépett érvénybe.

A legrosszabb a helyzet Murány környékén, ahol néhány óra alatt 137 milliméternyi csapadék zúdult le. Vasárnap mintegy ötven önkéntes tűzoltó dolgozott a felhőszakadás utáni károk helyreállításán. 

Az özönvízszerű esőzések következtében a másodrendű főutakon és összekötő utakon nagy károk keletkeztek, helyenként teljesen elmosta az aszfaltot a víz.

A válságstáb ezért hétfőn, 13:00 órától rendkívüli helyzetet léptetett érvénybe a Nagyrőcei járásban.

Peter Balogh, a Nagyrőcei Járási Hivatal vezetője a TASR-nek elmondta, hogy a vihar a legnagyobb károkat a Murány és Előhegy (Predná Hora) közötti másodrendű főúton okozta. „Az utat teljesen lezárták. Azok az emberek, akik Előhegyen dolgoznak vagy ott laknak, a Murányi-fennsíkon keresztül vezető úton tudnak közlekedni. A mentőszolgálat egységei szintén ezt az utat használhatják” – közölte. A sérült útszakasz felújítása több hónapig is eltarthat. „A körülbelül fél kilométeres útszakaszt újra kell építeni” – tette hozzá. Kakasalja (Muránska Zdychava) község egyik összekötő útja is megsérült. Az egyik sáv azonban járható. De mivel az út mellet folyik a Zdichava-patak, a helyzet megváltozhat. „Ennek az útnak a felújítása több hetet vehet igénybe” – tette hozzá a hivatalvezető.

Hírdetés

A keletkezett károkat egyelőre nem mérték fel, de előreláthatólag nagy összegekről lesz szó.

Már a vihar után dolgozni kezdett a pataknál egy markológép, amely a patak medrét tisztítja és igazgatja.

Feleden a Gortva patak lépett ki a medréből és árasztotta el a környező utcákat. A tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a vizet. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai alapján jelenleg is elsőfokú készültség van érvényben a Gortva-mentén. 

Nem unatkoztak a rimaszombati tűzoltók sem, akiknek hétfőn az egyik bevetésről a másikra kellett sietniük a heves viharok miatt.

Kurincon egy kidőlt fa az egyik családi ház tetejét és két autót rongált meg, Rimaszombat Mocsár városrészében ugyancsak egy ház tetőszerkezetét tépte fel az erős szél. Ezenkívül Jánosi község területén, valamint a városba vezető utak mentén kellett kidőlt fákat, letört faágat eltávolítaniuk a tűzoltóknak – közölte Martin Babic, a rimaszombati Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) parancsnoka.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »