Rendkívüli ellenőrzések várnak a csallóközi mezőgazdászokra

Rendkívüli ellenőrzések várnak a csallóközi mezőgazdászokra

CSALLÓKÖZNÁDASD. A csallóközi mezőgazdászokra rendkívüli, intenzív és gyors ellenőrzések várnak. Az ellenőrzések során felmérik, hogy az adott mezőgazdászok valóban úgy gazdálkodnak-e, hogy tevékenységük során ne kerüljön sor az ivóvízforrások szennyezésére.

Ezt pénteken sajtótájékoztatón jelentette ki Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. Így reagált a Csallóköznádasdon és további öt dunaszerdahelyi járásbeli községben kialakult helyzetre, ahol az ivóvízben az ismétlődő mérések során a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékben találtak atrazín nevű növényvédő szert, amelyet már néhány éve betiltottak. Csallóköznádasdon, Bakán, Dercsikán, Gellében, Lúcson és Sárosfán szennyezett az ivóvíz.

„Jó dolog, hogy lassan megoldódik a helyzet, szerelik a szűrőket. Nagyobb problémát jelent az, hogy nem tudjuk, honnan került ez az anyag az ivóvízbe” – állapította meg Sólymos. A miniszter szerint valószínű, hogy a környéken található az adott anyag forrása, vagy valaki a többéves tiltás ellenére felhasználta az adott anyagot. Több kompetens személy szerint kizárható, hogy a pozsonyi Dimitrovka lenne a szennyezés hátterében. A Nyugat-szlovákiai Vízgazdálkodási Társaság (ZSVS) ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Jelenleg a hat községben szünetel az ivóvízellátás, nem ajánlják az ivóvíz fogyasztását saját kutakból sem. Ez azokra a lakosokra érvényes, akik nem a ZSVS ügyfelei. Tartálykocsikból biztosítják az ivóvízellátást az adott településeken, a lakosok ingyenesen cserélhető ivóvízballonokat is fognak kapni. Ez a vízgazdálkodási társaság ügyfelei esetében is érvényes, és bizonyos mértékig a nem ügyfelek esetében is. Néhány településen ígéretet tettek arra, hogy azon személyek költségeit is állni fogják, akik nincsenek rákötve a vízvezetékre, és saját kútjaikat használják.

„Nem tudjuk felmérni, mennyi ideig itták az emberek a szennyezett vizet. Mi jöttünk, megismételtük a méréseket, és amikor kijöttek az adott eredmények, rögtön közöltük azokat a Regionális Közegészségügyi Hivatallal, amely kiadta a döntést, hogy az ivóvíz ihatatlan” – tájékoztatott a ZVSV igazgatója, Marek Buranský. Az igazgató elmondta, bár a szűrők költséges dolgok, ezt a lakosok nem fogják megérezni az ivóvíz árán, az ugyanakkora marad, mint korábban volt. Feltételezései szerint január folyamán lesz ivóvíz a vízvezetékekben.

A vízgazdálkodási vállalat saját felmérést végez azzal kapcsolatban, hogyan fertőződhetett meg az ivóvíz, és újból ellenőrizni fogja a fertőzött kutakat, és azokat is, amelyekben nem észleltek fertőzést. További ellenőrzéseket a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet végez majd. Vizsgálni fogják, hogyan bántak a potenciális növényvédő szerekkel és gyomirtókkal, azt is felmérik majd, valaki nem raktározza-e ezeket a törvénytelen és káros anyagokat. „6600 euróig terjedő büntetést róhatunk ki a károkozónak” – tette hozzá Anna Marčeková, a Vízvédelmi Felügyelet fő ellenőre. Sólymos ezzel kapcsolatban a tárca lehetőségein túlnövő feladatról beszél.

A múlt hét végén igazolódott be, hogy fertőzött a víz az egyik csallóköznádasdi kútban. Ez a kút nemcsak a község számára biztosítja a vizet, hanem két további település, Baka és Dercsika számára is. Nyomban leállították a vízellátást, az ivóvizet tartálykocsik biztosítják. A hét elején további két kútról derült ki, hogy fertőzött, így ivóvíz nélkül maradt Lúcs, Gelle és Sárosfa is. Az első kútban az adott anyag ötszörösét mérték, a másik két kútban háromszoros, négyszeres értéket mértek. Más kutakban nem igazolódtak be a magasabb értékek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »