Rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt Kanada nyugati részén

Rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt Kanada nyugati részén

Rendkívüli állapotot rendeltek el helyi idő szerint szerdán Kanada Brit Columbia tartományában, ahol áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította.

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. A rendőrség adatai szerint négy ember eltűnt.

Hírdetés

„Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további halálos áldozatokról érkeznek majd hírek a következő napokban” – fogalmazott Horgan. A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt.

A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt. A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »