Rendkívüli államünnep – a Turócszentmártoni Nyilatkozat 100. évfordulója

Rendkívüli államünnep – a Turócszentmártoni Nyilatkozat 100. évfordulója

Ma nemcsak azért alhattunk tovább, mert megtörtént az óraátállítás, hanem mert az államtól nagylelkűen kaptunk egy plusz szabadnapot.

Az alkalom egyszeri, jövőre már nem „élvezhetjük”. Történt ez a Szlovák Nemzet Deklarációja elfogadásának 100. évfordulója kapcsán. 1918. október 30-án ugyanis a szlovák nemzet képviselői a nemzet nevében kinyilvánították az újonnan megalakult Csehszlovákiához való tartozásukat.

Annak idején Matúš Dula politikus és jogász szervezte meg azt az összejövetelt, amelyen elfogadták a deklarációt. Abban leszögezték, hogy a résztvevő valamennyi szlovák politikai párt és szervezet képviselői megkövetelik a nemzetek önrendelkezési jogát úgy, ahogy az az egész világon érvényes.

Ugyanakkor Andrej Hlinka a szlovák nemzetet egységre és összetartásra szólította fel. A deklaráció szövegét Samuel Zoch evangélikus lelkész, politikus és író dolgozta ki.

Hírdetés

A Túrócszentmárton Nyilatkozatban elutasították a magyar kormány jogát a szlovák nemzet nevében való döntésekre. Az egész szöveg a szlovákok és a csehek közös államának tényét erősítette meg.

1993-tól, a Szlovák Köztársaság létrejöttétől ez a nap emléknap volt, csupán idén kaptuk szabadnapként, erről szeptember 12-én döntöttek a szlovák parlament képviselői.

Ma Szlovákia és Csehország közjogi méltóságai az évfordulóról Turócszentmártonban emlékeztek meg. A deklaráció elfogadásának helyszínén, az egykori Tatra banka történelmi épületén levő emléktáblánál koszorút helyeztek el. Andrej Kiska szlovák államfő Miloš Zeman cseh államfővel közösen koszorúzott.

A szlovákoknak az ünnepségek egész nap folytatódnak. Rózsahegyen (Zsolnai kerület) gálaestet rendeznek.

A mai nap tehát ezúttal hivatalosan is ünnepnap, a felvidéki magyarság legtöbbjének azonban nem sokat jelent, ha csak azt nem, hogy nyugodtabban készülhetünk a Mindenszentek és a Halottak napjára. November 1., Mindenszentek napja ugyancsak szabadnap lesz.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »