Rendhagyó projekt a termálvíz hasznosítására

Rendhagyó projekt a termálvíz hasznosítására

Négymillió eurós beruházás keretében hasznosítanák távfűtésre a Nagyvárad alatti termálvizet, számolt be a Digi24.

vizz43_b

A hírtelevízió tájékoztatása szerint az Izland, Norvégia és Liechtenstein kormányai által támogatott projekt 15 százalékát a környezetvédelmi minisztérium állja, célja pedig a megújuló energiaforrások hasznosítása mellett a térség termálvízlelőhelyeinek a megújítása.

Nagyváradon ugyanis a kommunizmus idején 14 szondát építettek a termálvíz kiaknázása céljából, ezek közül azonban csupán egy berendezés fordította vissza a kiszivattyúzott energiahordozó egy részét, amelyet a kitermelési szabályzat valamennyinél megkövetelt volna. Ennek hiányában a térség lelőhelyei jelentősen megcsappantak, mutattak rá a szakemberek, amit többek között a természeti rezervátumként számon tartott püspökfürdői tó apadása is jelez.

Aurel Gheorghe, az Országos Ásványkincshatóság vezetője szerint Romániában az elmúlt 20 évben ez az első ilyen jellegű projekt, amely előreláthatóan jó hatással lesz a térség lelőhelyeire. Daniel Ţigan projektmenedzser szerint másodpercenként 17 liter 85 Celsius-fokos termálvizet szivatytyúznak ki, melyet távfűtésre és melegvíz-szolgáltatásra használnak majd, és az egész kinyert mennyiséget visszafordítják.

Arni Gunnarsson mérnök szerint a kinyert termálvíz egy részének a visszajuttatása a földbe azért fontos, hogy fenntartsák a nyomást, és megelőzzék a vízszint csökkenését. A térségben legutóbb 30 évvel ezelőtt mérték fel a termálvízmennyiséget, azóta csak kitermeltek, holott az előírások szerint a kinyert mennyiség 15 százalékát vissza kellene fordítani. A nagyváradi projekt egy éven belül valósul meg. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »