Rendhagyó metrópótlás

Lapzártáig még a fővárosi képviselők sem kapták meg a csütörtökre összehívott rendkívüli tanácskozásra azt az előterjesztést, amelynek alapján novembertől 150 autóbusszal pótolnák a felújítás miatt kieső metrójáratokat. A háttérben vita zajlik a legolcsóbb lengyel ajánlatot támogató városvezetés és a hazai, de jóval drágább „csináld magad” járművet javasló kormány között.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) csütörtök reggel 9 órára hívta össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését – tudta meg lapunk Szűcs Somlyó Máriától, a városháza kommunikációs igazgatójától. Elmondása szerint a napirendi pontok között lesz a 3-as metró felújítása miatti járműpótlás ügye is, melyre az előterjesztéseket hétfőn 18 óráig megkapják a képviselők. Ehhez képest ez jóval a megadott időpont után sem történt meg, s a főváros hivatalos honlapján még lapzártakor is csak az előző tanácskozás meghívója szerepelt. Ennek az lehet a jelentősége, hogy a főváros hatályos rendelete szerint a rendkívüli tanácskozásra az előterjesztések, tájékoztatók és egyéb anyagok írásos anyagait az ülés előtt legalább három munkanappal kell kézbesíteni. A téma, amelyet a képviselők a korábbi ülésekről rendre levettek, halaszthatatlanná vált azután, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a BKV vezetői a múlt héten aláírták a 3-as metró felújításáról szóló 140 milliárd forintos támogatási szerződést. Abban azt vállalta a főváros és a kabinet, hogy a 2019 őszére ígért átadás előtt, már az év nyarán utasokat szállítanak a szerelvények.

Korábban felvetődött, hogy a BKV a metrószerelvények felújításához hasonlóan a buszokat is hitelből vásárolja meg, de április végén a városvezetés már arra tett javaslatot, hogy a 150 kész autóbuszt 12,4 milliárd forintért elnyerő lengyel gyártóval, a Solarisszal kössenek szerződést. Szemben a magyar Mabi-Bus Kft. forintban csaknem 150 millióval drágább, de háttér-információk szerint kormányzati körök támogatását élvező ajánlatával. Az alkatrészenként szállítandó járműveket a BKV-nak kellene összeszerelnie.

Az ellenzék már korábban közölte, ha a kormánypárti többség a drágább megoldást választja, feljelentést tesznek hűtlen kezelés miatt. Tarlós István szerint azonban nincs oka arra, hogy változtassanak a gazdaságosabb megoldáson, hacsak a kormány másként nem dönt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »