Rendhagyó börze a pszichiátrián kezelt betegek munkáiból

Rendhagyó börze a pszichiátrián kezelt betegek munkáiból

Több évtizedes hagyományai vannak az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztályán kezelt betegek börzéjének, ám a tavalyi őszi bemutatkozásukat mostanra, február derekára voltak kénytelenek halasztani az intézetben zajló felújítási munkák miatt.

A kórház csarnokában fából ácsolt gyerekbútorokat, madáretetőket, faragott dísztárgyakat, valamint díszpárnákat és horgolt játékokat mutattak be. A közönség válogathatott továbbá számos ötletes lakás-kiegészítőből és ajándéktárgyból, amelyek a munkaterápiás foglalkozásokat vezetők leleményességét és a páciensek ügyességét dicsérik. Már a kora reggeli órákban nagy volt az érdeklődés, és gazdára talált egy-egy ajándéktárgy, a vevők között voltak más osztályok főorvosai, orvosai, egészségügyi nővérek, később a kivizsgálásokról visszatérők, rendelőintézetbe látogatók is megálltak és válogattak a bőséges kínálatból. Július Lakatos több évtizede foglalkozik a munkaterápiás műhelyben a betegekkel, fejlesztve azok kézügyességét. A munkaterápiás szakember elmondta, a foglalkozások kezdetén mindig felmérik az adott személy addigi tapasztalatait, ha nehezebb fizikai munkát végzett az illető, akkor kipróbálhatja magát a satupadnál, kedvére fúrhat-faraghat. Ha könnyebb irodai, hivatali munkát végzett, akkor ennek megfelelő foglalatosságot választanak számára. Mindig megbeszélik a munkaterápia résztvevőjével, hogy a hangulatának, adottságának megfelelő tevékenységgel tölthesse az időt. Ha túl sokáig nem tartanak börzét, színültig telik meg a raktáruk szépséges munkákkal, és többet nem tudnak tárolni. Július Lakatos azt is elmondta, hogy nem arra törekednek, hogy művészi alkotások szülessenek, hanem arra, hogy a beteg feloldódjon, csoportos munkát végezzen a társaival, és kedvét lelje a tevékenységben.

Az aprólékos, időnként nem kis figyelmet, összpontosítást igénylő tevékenykedésbe jóleső érzés belefeledkeznie a betegnek. A korábban talán sosem tapasztalt alkotás öröme, illetve az az érzés, hogy mások is boldogan veszik majd kezükbe a kész termékeket, gyógyító hatással van rájuk.

„Hát nem csodálatos munkák? Ezekből igazán bárki szívesen választ. Nagyon ügyes kezek készítették valamennyit”

– hangsúlyozta Katona Lívia, a pszichiátriai osztály főorvosa, miután megszemlélte a temérdek portékát.

Hírdetés

Az ötvenöt férőhelyes pszichiátriai osztályon akkut és szanatóriumi részleg működik. Darina Jantošíková főnővér elmondta, a páciensek többsége nem fekvőbeteg, így délelőtt két órás, délután ismét két órás munkaterápiás foglalkozásokat tartanak számukra.

„A beteg állapotától függ, milyen foglalkozást választunk, az egyik legegyszerűbb a párnák töltése. Azt tapasztalom, hogy az osztályon kezeltek szívesen vesznek részt a foglalkozásokon. Van úgy, hogy megvásárolják a kész munkát. Gyakori az olyan eset is, amikor a tőlünk már távozó beteg magával viszi a nyersanyagot és később büszkén elhozza az osztályunkra a kész terméket”

– mondta Jantošíková.

Akadnak betegek, akik a kezelést követően, otthoni környezetben is szívesen folytatják az itt tanult barkácsolást, vagy a kézimunkázást.

A munkaterápiás szakemberektől megtudtuk, hogy idén rendhagyó módon két börzét tartanak majd, mert az idei februári után természetesen megrendezik a hagyományos novemberi bemutatkozásukat is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »