Rendhagyó biológiaverseny a búcsi iskola szervezésében – A Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaverseny felvidéki döntője

Rendhagyó biológiaverseny a búcsi iskola szervezésében – A Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaverseny felvidéki döntője

Idén 5. alkalommal szervezte meg iskolánk a Mentor TT-vel együttműködve a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaverseny felvidéki fordulójának döntőjét május első hetében. A Magyar Természettudományi Társulat által meghirdetett igényes biológiai, valamint Herman Ottó életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tartalmazó verseny idén újra rendhagyóra sikeredett, mert a világjárvány miatt csak részben tudtuk élőben megvalósítani.

A benevezett iskolák 7. és 8. osztályos tanulói saját iskolájukban tölthették ki a verseny 100 pontot érő feladatlapját, viszont a 2 napon át tartó forduló és kiértékelés az online-térben zajlott, két nagyszerű előadás kíséretében. A feladatlapok javítását Csalava Gizella szentpéteri tanárnő és Varga Andrea, a Selye János Egyetem Kémia Tanszékének vezetője végezték.

A résztvevők számát és az elért eredményeket tekintve is rekordot döntöttünk, hiszen ennyien még egy évben sem kapcsolódtak be a versenybe a felvidéki iskolákból.

A másik rekordot az elért pontszámokkal sikerült megdönteniük a versenyzőknek. Nagyszerű felkészülésről bizonyságot téve az első három helyen 6 tanuló végzett pontazonosságokkal 83, 80 illetve 79 pontot elérve. Ennyi pontot még egy korábbi évben sem sikerült elérniük a résztvevőknek.

Szervezőként a versenyt a világjárvány ellenére is igyekeztünk színessé és élménydússá tenni, ezért kértük fel egy-egy előadásra Déri Jánost, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány igazgatóját és a Vadonleső Központ munkatársait. Az előadásokat online követhették nemcsak a versenybe bekapcsolódott iskolák tanulói,

Hírdetés

A verseny napján Déri János az általa vezetett madárkórház működésének bemutatásán keresztül hívta fel a figyelmet a madarak védelmének fontosságára. Konkrét példákat hozott fel arra, milyen talált sérült madarat hogyan tudunk leginkább mi, laikusok segíteni, életben tartani. A rendelőjéből jelentkezett be a doktor úr, és minden érdeklődő számára nagy élményt nyújtott nemcsak lenyűgöző előadásával, de azzal is, hogy kollégái segítségével a kamerák előtt mutatott be néhány sérült madarat etetés közben.

Másnap, mielőtt a kiértékelésre sor került volna, a Vadonleső Központ nagyon lelkes csapatával ismerkedhettünk meg. Megtudtuk, hogy 11 éve dolgoznak azon, hogy egy Web-alkalmazás működtetésével önkénteseket toborozzanak a természetvédelem szolgálatába. Társadalmi adatgyűjtésre szólítottak fel 18 védett és közösségi jelentőségű növény- és állatfaj elterjedéséről. A webfelület működtetése mellett számos személyes találkozót is tartanak az önkéntesekkel.

Reméljük, hogy az előadások elnyerték a hallgatóság tetszését, és a versenyre való felkészülés során szerzett tudás mellett egyéb tapasztalatokat és élményeket is szereztek a felvidéki ifjú biológusok.

Gratulálunk a résztvevő tanulóknak és felkészítőiknek, a két győztes tanulónak pedig sok sikert kívánunk a Kárpát-medencei döntőben.

(Győző Andrea és Csákvári Zoltán, a verseny szervezői
Katona Mihály Alapiskola, Búcs/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »