"Rendetlenség": néhány céget elfelejtett a választóknak bemutatni Varju László DK-s alelnök

"Rendetlenség": néhány céget elfelejtett a választóknak bemutatni Varju László DK-s alelnök

Egy gondterhelt, kusza világban előfordul az olyasmi, hogy valaki elfelejti néhány cégét felírni egy papírra, amikor arról kérdezik, miben van részesedése. Így járt Varju László is, akinek papíron alig van valamije, a valóságban viszont több olyan céghez is köze van, ami BMW-t vagy éppen Volvo-t talált fontosnak beszerezni a nyaralók mellé.

Varju László ügyeinek a Direkt36 járt utána, miután még idén áprilisban nem más, mint Lamperth Mónika szocialista ex-miniszter tett lebuktatással egyenlő megjegyzést egy Facebook-poszt alá. Varju ugyanis csinált egy kis reklámot a taksonyi Zöld Sziget Panzió és Rendezvényháznak, mire Lamperth viccesen megjegyezte:

Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót. :)

A bejegyzés a mai napig elérhető:

A Direkt36 ezután kiderítette, hogy a panzió valóban a DK alelnökéé és családjáé, és az tényleg hiányzik az adóbevallásából. Ennek pedig egyszerű oka van, ami rámutat arra is, hogy az egész vagyonnyilatkozati rendszer úgy rossz, ahogy van: a cégeket fel kell ugyan tüntetni, de a cégek tulajdonát már nem.

Így alakulhat az aki, hogy papíron Varjunak van néhány cége, de ezek mellett úgy tűnik, szinte semmi saját tulajdona nincs, az autóját bérli, otthona a feleségéé, és nagyjából annyi adóssága van, mint megtakarítása.

Ami viszont a cégek mögött van, már jóval többet mutat ennél. A cikk szerint ugyanis a taksonyi panzió mellett még két balatoni üdülő, és két felső kategóriás autó is a cégek -azaz Varjuék- tulajdonában van.

A cégek összesen évi több tízmillió forintos bevételt termelnek, ezekből részesedik a DK-alelnök családja is.

De nem csupán azzal volt probléma, hogy csalóka a rendszer, és nem tudhatjuk, a feltüntetett cégek mennyit érnek valójában. Az ügy ugyanis ennél tovább ment, amikor kiderült, hogy több olyan cég is van, amit szabálytalan módon, még csak fel sem tüntetett nyilatkozataiban a politikus. Erre mindösszesen úgy reagált:

“Rendetlen” volt.

Tehát rendetlenségből volt olyan cég, amit 3, vagy 6, vagy akár 9 vagyonbevallásából is kihagyott. Mint írták, Varju akkor sem töltötte ki rendesen a vagyonnyilatkozatait, amikor a második Gyurcsány- illetve a Bajnai-kormány idején államtitkár volt a gazdasági tárcánál. A DK-s politikus vagyonának további elemzését itt olvashatják.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »