Renault Arkana TCe 140 R.S. Line: A hiányzó láncszem

Renault Arkana TCe 140 R.S. Line: A hiányzó láncszem

Egy magára valamit is adó márka ma már legkevesebb 3 szabadidős modellt kínál. Esetleg még többet. A Renaultnál például így néz ki a sorminta: Captur, Kadjar, Koleos, plusz még a kisbuszból crossoverré átminősített Espace. Ám ez még mindig nem volt elég a franciáknak, ezért Európában is forgalmazni kezdték az eredetileg orosz piacra tervezett Arkanát.

Az újdonságot a csúcsszereltség és a gyengébbik benzinmotor kombinációjában kaptam meg tesztelésre.

Kezdjük azzal, ami a képekből is nyilvánvaló: az Arkana nem hagyományos SUV, hanem egy úgynevezett terepkupé. Innen az alaki hasonlóság pl. a BMW X6-ossal, és ez a forma tényleg újat hozott a Renault szabadidős kínálatába. Jelesül egy kifejezetten mutatós járművet, amelyet ráadásul úgy építettek a Captur alapjaira, hogy végül a Kadjarnál is hosszabbra sikerült.

Így, na meg a 20 cm-es hasmagassággal már vígan elbírja a 18 hüvelykes kerekeket. Elöl a márka jellegzetes családi maszkját viseli, amelynek külön attraktivitása a fényszórókból kifutó két macskaköröm, bennük a nappali fényekkel.

Ami pedig a tesztautó R.S. Line csúcsszereltségét illeti, külső ismertetőjegyei a műanyag elülső lökhárító, a szürkére fújt hátsó védőlemez, valamint a küszöbök feletti matt díszlécek.

Hírdetés

A függőleges tájolású központi kijelző a márka egyik jellegzetessége; az Arkana is magától értetődően ilyen kapott, 9,3 hüvelykes méretben. Grafikája a tökéleteshez közelít, funkciói rendkívül sokrétűek, beleértve az időjárás-előrejelzést vagy a jpg-képmegjelenítést is.

Más kérdés, hogy a teljes infotainment rendszer kizárólag ikonböködésekkel kezelhető, mármint ha a rádió távirányító blokkját leszámítjuk. A klímapult viszont ergonómiailag maga a tökély: csakis klasszikus tárcsák és nyomógombok, semmi más. A műszeregység szintén digitális, és szintén sokat tud: a menetmódokat például külön színekkel jelzi.

A helykínálat kielégítő, legfeljebb hátul akadhatnak gondjaik a 185 cm-nél magasabb utasoknak. A csomagtér pedig a maga 517 literjével egyenesen óriási (Captur: 422 vagy 406 l). További előnye az „alagsor”, valamint a bővítéskor keletkező teljesen sík padló. Az R.S. Line belső többlete az attraktív kormány, a fémpedálok és a karbon berakások, szereltségéből pedig tényleg csak a legértékesebb cuccokat emeljük ki: elektromosan állítható vezetőülés, fűthető elülső ülések, indukciós telefontöltő, automatikusan elsötétülő belső tükör.

A dinamikus pályatervezésű 3D navigáció, az automata légkondi és a parkolókamera már alacsonyabb szinten is elérhető, csakúgy, mint a vezetéstámogató rendszerek döntő többsége.

Az Arkana a Mercedes által is használt 1,33-as turbós benzinmotor 2 változatával, plusz egy hibrid hajtáslánccal kapható a hazai piacon. Tesztautónkat a gyengébbik benzines hajtotta, amelyhez azonban szintén hozzácsaptak némi elektromos technikát az ún. mikro-hibrid rendszer formájában. Ez az indítómotor-generátor időnkénti besegítését jelenti, egy külön 12 V-os akkuról; a nyomatéktöbblet ilyenkor kb. 6 Nm, ami érezhető is, de inkább nem. Ugyanezt mondhatjuk el a fogyasztásra gyakorolt hatásáról is. Az összes benzines modellhez kizárólagosan járó hétgangos automata váltó a kapcsolások gyorsaságát és finomságát tekintve az átlagos tudású szerkezetek közé tartozik.

Rezsimválasztó is volt az autóban, Sport, My Sense és Eco menetmódokkal, ahol a rejtelmes hangzású középső lényegében az autó standard beálltásait jelenti. A másik kettő a gázreakciót, a kormányzást, a váltó működését és a hangulatvilágítást módosítja. Eco rezsimben érezhetően megszelídül a váltó: alacsonyabb fordulatszám történő kapcsolásai kevésbé érezhetőek, és értelemszerűen a fogyasztást is csökkentik. Amit egyébként, tekintettel a motor erőpotenciáljára és a karosszéria típusára igen rokonszenvesnek találtam. Voltak útszakaszok, amelyeket 5 és fél literrel abszolváltam, de a 6,4-es átlagra sem lehet egy zokszavam se. Lehet, hogy mégis van valami abban a mikro-izé technikában…?  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »