Renate Weber: Az oktatás csakis olyan értelemben ingyenes, hogy nem a tanulók fizetik a tanárok bérét

Az oktatás csakis olyan értelemben ingyenes, hogy nem a tanulók fizetik a pedagógusok bérét – jelentette ki kedden Renate Weber, a Nép Ügyvédje.

„Azt hallom: az oktatás ingyenes. (…) Az oktatás csakis olyan értelemben ingyenes, hogy nem a tanulók fizetik a tanárok bérét, de ezen túlmenően semmi sem ingyenes, vagyis az oktatáshoz való hozzáférés valamennyi aspektusa költségekkel jár. Ahhoz, hogy az oktatás sokkal inkább ingyenes legyen, fontos, miként oszlik meg például a szállítási költség, mert sok olyan gyermek van, aki azért nem jár iskolába, mert fizikailag nem ér el oda. Órákat tölt az úton. (…) Annyi kilométer megtételéhez megfelelő csizmával vagy bakanccsal kell rendelkeznie, a könyvek, füzetek pénzbe kerülnek, s arról nem is tudtam, hogy mostanában a krétát is otthonról kell hozni”- nyilatkozta Weber egy sajtóértekezleten.

Hírdetés

Meglátása szerint ezek a költségek nem megfelelő módon vannak elosztva, hisz éppen ott, ahol a legnagyobb a szükség, a falvakon, kisvárosokban, a szülőknek nincs pénzük, hogy támogassák gyerekeiket.

Azt mondja: jó ötlet volt a tej-kifli program, vagy akár az Európai Unió gyümölcsprogramja, abban azonban már nem biztos, hogy ezt ‘mindenütt, egységesen kellene alkalmazni”.

A Nép Ügyvédje szerint a mindenféle törvénymódosítások miatt nem minden önkormányzatnak sikerül úgy megterveznie költségvetését, hogy el tudja különíteni a megfelelő összegeket az oktatás számára, bár ez nagyban függ az éppen hivatalban lévő vezető hozzáállásától is. (Agerpres)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »