Remišová: elképzelhetetlen, hogy egy jogállamban Fico alkotmánybíró legyen

Remišová: elképzelhetetlen, hogy egy jogállamban Fico alkotmánybíró legyen

POZSONY. Veronika Remišovát, az OźaNO parlamenti képviselőjét meglepte a hír, hogy Robert Fico kormányfő jelöltetné magát alkotmánybírónak, illetve hogy az SZK Alkotmánybíróságának elnöke szeretne lenni.

Nem számíthat az OźaNO támogatására

Ezen információval múlt héten a Denník N napilap rukkolt elő. „Az SZK Alkotmánybíróságának egyes posztjaira legalábbis a jelenlegi és az aktív polikusoknak nem kellene pályázniuk. Fico úr a legerősebb párt elnöke, ő a kormányfő, egy aktív politikus, s én elképzelhetetlennek tartom azt, hogy lehetségessé váljon: egy jogállamban a kormányfőt válasszák meg alkotmánybírává“ – jelentette ki újságírók előtt Remišová.

Az OźaNO mozgalom alkotmánybírói posztjával Fico biztosan nem számolhat. „Ez minden általunk e kérdésben ismert alapelvető elvet meghaladna. Az SZK Alkotmánybírósága az állam egyik legalapvetőbb intézményének számít, amely szavatolja az állam alkotmányosságát, védelmezi az alkotmányjogainkat, s az mégsem lehetséges, hogy ezen jogokról egy aktív politikus döntsön“ – mondta el, hozzátéve: az efféle poszt párton kívüli, amelyen egy aktív politikusnak semmi keresnivalója sincs.

Hírdetés

A kormányfő még nem jelöltette magát

A Denník N arról tájékoztatott, hogy 2019 februárjában ér véget az alkotmánybíróság 9 bírájának megbízatása, beleszámítva Ivetta Macejková elnökasszonyt is. „A parlamentnek ősszel 18 jelöltet kell megválasztania, s közülük Andrej Kiska államfő majd 9 bírát választ ki, illetve kinevezi az SZK Alkotmánybíróságának elnökét“ – írta a napilap, amely értesülését több egymástól független, kormányzati és ellenzéki hírforrás is megerősítette.

Ficónak tehát előbb át kellene esnie a parlamenti választáson, aztkövetően pedig az államfőnek ki is kellene neveznie őt. A kormányfő még nem jelöltette magát e posztra – olvasható a Webnoviny.sk internetes portálon. „Ambíciómban áll az, amit már többször hangsúlyoztam: az Irány-Szociáldemokráciát (Smer-SD) ötödször is választási győzelemre vezetni azért, hogy negyedszer is a kormány részévé válhasson“ – reagált a Denník N kérdésére, hogy megfontolta-e a jelöltségét.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »