Reméljük, ma a Jobbik napja lesz…

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója csütörtökön kísérelik meg átadni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) illetékeseinek a párt bírsággal kapcsolatos álláspontját tartalmazó dokumentumokat – írja a Magyar Nemzet. Csak nehogy ismét rendőrök várják a jobbikosokat, mint amikor a párt gazdálkodásáról szóló iratokat szerették volna átnyújtani az egykori fideszes Domokos László által vezetett szervezetnek.

December 21-én jár le az a tizenöt napos határidő, amíg a Jobbik reagálhat az ÁSZ 662 millió forintos bírságot előrevetítő jelentéstervezetére. A legerősebb ellenzéki párt azt ígérte, hogy “minden részletre kiterjedően támasztják majd alá, hogy miért jogszabálysértő, szakmaiatlan és minden valóságalapot nélkülöző” a jelentéstervezet.

A számvevőszéknek meg kell vizsgálnia a Jobbik észrevételeit, és csak ezután hozhatja meg végleges döntését, ami viszont már nem határidőhöz kötött folyamat, de legfeljebb néhány hét szokott lenni.

Ha az ÁSZ köti az ebet a karóhoz, és mindenáron be akarja vasalni az antidemokratikus bírságot (és miért ne akarná, hiszen az a Jobbik ellehetetlenítését célzó, politikai megrendelésre született lépés – a szerk.), akkor a pártnak tizenöt napon belül ki kell fizetnie a teljes költségvetését lenullázó, 331 millió forintos bírságot, jövőre pedig azzal kell számolniuk, hogy ugyanennyi állami támogatástól esnek el. A végső határozat ellen fellebbezésnek, vagy bármiféle jogorvoslati lehetőségnek nincs helye.

A Magyar Nemzet értesülései szerint ettől függetlenül a párt vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye az ügyet.

A büntetés kapcsán két forgatókönyvvel számol a Jobbik:

1. KI KELL FIZETNI A BÍRSÁGOT, DE CSAK A VÁLASZTÁSOK UTÁN
Ezt a lehetőséget már több kormányzati szereplő is megszellőztette, valószínűleg a demokrácia elleni nyílt támadás nem várt mértékű nemzetközi visszhangja miatt. A Fidesz ezzel elhessegethetné azt a vádat, miszerint anyagi eszközökkel akarja kizárni egyetlen valódi riválisát a politikai megmérettetésből.

Ráadásul a kormánypárt új kommunikációs fegyverhez jutna, hiszen felszólíthatnák a Jobbikot, hogy adja vissza az embereknek azt a több mint 40 millió forintot, melyet éppen a büntetés miatt elindított adakozáson kaptak az emberektől.

2. MARAD AZ EREDETI MENETREND
Ha a pártnak tizenöt napon belül tényleg ki kell fizetnie a bírságot, azzal valószínűleg minden esélye elszáll, hogy részt tudjon venni a jövő évi választáson. A Jobbik több politikusa, és maga Vona Gábor pártelnök sem zárta ki, hogy ebben az esetben a párt működése is veszélybe kerülne, hiszen ennyi pénzt nem tudnának kifizetni.

Az egyelőre nem világos, hogy a több mint 700 millió forintos, kizárólag kampányra költhető állami támogatást is érintené-e az ÁSZ-bírság, amit minden olyan politikai szervezet megkap, akinek van 106 egyéni képviselőjelöltje és országos listája, de a dolgok eddigi állását nézve valószínűleg a kormányt és az általa kézi vezérelt hivatali apparátust nem aggasztják ilyen dilemmák.

alfahír


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »