Remélik, megnyitják a határokat

Remélik, megnyitják a határokat

A határok megnyitását várják a görög–macedón határon rekedt migránsok a csütörtökön kezdődő uniós csúcstól – bár egyáltalán nem biztos, hogy a kétnapos brüsszeli értekezleten sikerül megállapodni Törökországgal. Idomeninél újra ezrek várakoznak arra, hogy Macedónia területére jutva folytathassák útjukat az unió felé. Egy macedón rendőrségi forrás szerint elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a migránsokat, akik hétfőn az idomeni sátortábort elhagyva, a határkerítést megkerülve bejutottak Macedóniába.

A macedón határ mentén fekvő görögországi Idomeninél lévő migránsok mindannyian arra várnak, hogy a csütörtöki EU-csúcson számukra kedvező döntés szülessen.

„Nem érdekel, tudom kezelni. Az az álmom, hogy átjutok a határon, mert a háború elől menekülünk. Egy olyan helyet keresünk, ahol megvédenek minket. Kérlek, Európa, azért jöttünk, hogy átmenjünk a határon. Tudom, hogy nagy szíved van, mindenkinek Európában, és nekünk erre van szükségünk” – mondta egy menekült.

A migránsokat nemcsak a várakozás, az időjárás is kihívások elé állítja: öt napja esik az eső. „Az én üzenetem azoknak, akik ma találkoznak, hogy érezzenek együtt az itteni emberekkel, a gyerekekkel, azokkal, akik a háborúból menekültek. Önök kinyújtották a kezüket, mi pedig nem azért jöttünk, hogy táborokban éljünk a hidegben. A gyerekek betegek, és láthatják, milyen az idő: az elmúlt négy napban az emberek és a sátrak eláztak az esőben. Isten segítségével valami jó is kisülhet a mai találkozóból. Remélem, hogy van lelkiismeretük, és éreznek valamit irántunk” – fogalmazott egy másik migráns.

A görög–macedón határon továbbra is ezrek várakoznak. „A férjem öreg, beteg, és szívrohama volt, most rosszabbul van. Menjenek, és nézzék meg, hogy hogy él, nem tud már mosdóba menni, el kellett mennem pelenkát venni neki. Borzalmas a helyzetünk, öt napja vagyunk itt. Ez túl sok, kérem, nyissák ki a kapukat” – nyilatkozta egy menekült.

Svájcban a menekültek többsége nehéznek tartja az életet, mert nem rendelkeznek a szükséges menekültügyi papírokkal. Több mint harmincezren élnek az alpesi országban az ideiglenes engedélyekkel. „Az F státusú menedékkérők napi 11 frank 50 centet kapnak, ebből kell élniük. Ebből kell az élelmiszert, a szappant vásárolniuk, s a lakhatást és a betegbiztosítást is ebből kell fedezniük” – nyilatkozta Kurt Strehler, a Svájci Vöröskereszt menekültügyi szakértője. Azok viszont, akiknek elfogadják a hatóságok a menedékkérelmét, már 960 frankot, vagyis több mint 270 000 forintot kapnak az államtól havonta.

A svájci kormány elindított egy közmunkaprogramot a menekültek részére, hogy csekély 11 frankos segélyüket további havi 200-zal egészítsék ki. Ennek fejében biciklijavító és konyhai munkákat kell végezniük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »