Remdesivir: kiemelt jelentőségük lehet a magyar vizsgálatoknak

Remdesivir: kiemelt jelentőségük lehet a magyar vizsgálatoknak

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női koronavírusos beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben. A betegnél kombinált terápiát alkalmaztak, ennek felépítéséről is kérdezte az InfoRádió Magda Müller Veronikát, a Pulmonológiai Klinika igazgatóját.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján az új magyar gyártású remdesivirrel elsőként kezelt beteg súlyos állapotban került az intézménybe: nehéz légzéssel és köhögéssel, valamint kiterjedt tüdőgyulladással. Természetesen nemcsak önmagában alkalmazták nála az újfajta készítményt – mondta az InfoRádiónak a klinika igazgatója –, hanem egy egy komplex terápia részeként, figyelembe véve a 75 éves, cukorbeteg nő saját gyógyszereit, hogy ne legyenek rossz interakciók.

Az eredetileg az ebola ellen fejlesztett remdesivir hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a készítmény beépül a vírusszaporodás kapcsán az állományba, ezáltal

lassítani képes a replikációt, illetve a vírus további terjedését.

Ez pedig kulcsfontosságú lehet a kórházi kezelést igénylő, középsúlyos állapotú betegeknél, akiknek nagy kiterjedésű tüdőgyulladásuk van, hogy maradjon elég légzőfelület, ami biztosítja az oxigénfelvételt.

Az intravénás, hatékonyság szempontjából legalább 5–10 napig alkalmazandó készítményt már több mint 25 beteg kapja a Semmelweis Egyetem klinikáján. Ahhoz viszont még nagyon rövid az idő, hogy jelentősebb kimeneteli számokat tudjanak mondani – tette hozzá Magda Müller Veronika a WHO azon korábbi kritikájára reagálva, hogy a remdesivir nem hatékony. Kiemelendő ugyanakkor, hogy magát a szert mind az európai gyógyszerhatóság, mind az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA)

ado.slave('adoceanindexhuokdtbqijve', {myMaster: 'dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47', onServerEmission: function(){document.getElementById("y-adoceanindexhuokdtbqijve").classList.add("uysdfa6ds");}, onServerEmissionEmpty: function(){} });