Rémálom fékek nélkül

Miként szorulhat pillanatok alatt egy mintaország Európa perifériájára? Úgy, ahogy azt a lengyel nacionalista jobboldal alig pár hónap alatt bemutatta. Alaposan felülmúlták ebben példaképüket, az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Az Európai Parlament erről szóló keddi határozata nem kötelező érvényű.

Felszólítás, ajánlás, véleménynyilvánítás. Ilyeneket Magyarországgal kapcsolatban is kiadtak – a parlament és más európai intézmények is. A lengyeleknek az a pechjük, hogy a Jaroslaw Kaczynski vezérelte kormánypárt nem az Európai Néppárt (kereszténydemokraták) frakciójában ül, hanem a brit konzervatívokkal és a cseh jobboldallal alkot közös klubot. Így nem részesültek az ENP azon nyögvenyelős védelmében, amelyet Orbán megkap.  (…)

A határozat arra szólít fel, hogy Lengyelország térjen vissza a jogállamiság normáihoz, állítsa vissza a fékek és ellensúlyok rendszerét. Helyezze vissza jogaiba az alkotmánybíróságot, fogadja el annak azt az ítéletét is, amely alkotmányellenesnek minősítette az AB harcképtelenné tételét. Arra is felszólítottak, hogy kövessék a Velencei Bizottság ajánlásait, amelyek az alkotmányosság betartására szólítanak fel.

A Kaczynski-párt mérlege nem rosszabb, mint a Fideszé, csak (Magyarországgal ellentétben) túl gyorsan következett be a demokratikus intézmények lebontása, túl nagy az ország, ahol ez történik, túl nagy a geopolitikai jelentősége. És óriási a változás. Lengyelország minta volt az államszocializmus lebontásában és a piac­gazdaság felépítésében. Az unió számára most rémálom, hogy egy újabb tekintélyelvű nacionalista rezsimet etethetnek uniós fejlesztési pénzekkel, amivel az a saját klientúráját építi, EU-ellenes propagandát folytat, pártsajtót csinál a közszolgálati médiából, és minden fronton fellép a közös humanista értékek ellen. (…)

Miklós Gábor: Kifelé Európából


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »