Rémálom a határon

Macedónia szerdán kétszer két órára megnyitotta a határát a migránsok előtt, a hatóságok éjfél és 2 óra, valamint 7 és 9 óra között összesen 170 szíriait és irakit engedtek át. Állítólag azért korlátozták ennyire az átengedhető bevándorlók számát, mert a balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia sem enged be ennél több embert.

Magyar Menedék - Badiny

A migránsok kétségbeesését jól példázza, hogy egy középkorú nő szerdán megpróbálta felgyújtani magát Idomeniben. A media.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a láthatóan „súlyos pszichés állapotban” lévő nő idegösszeroppanást kapott, de a többi migránsnak sikerült megakadályoznia öngyilkossági kísérletét.

Sínekre ültek a migránsok

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy sokan a sínekre ültek, akadályozva a nemzetközi vasútvonal működését. A síneket viszont amúgy sem igazán használták az utóbbi napokban, a nemzetközi személyforgalom a múlt hét óta szünetel, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni.

A helyszíni tudósító azt is elmondta, hogy sok olyan bevándorló van, akinek nincsenek rendben a papírjai, Görögországban ugyanis mindenkinek január elsejei születési időpontot írtak be, ez pedig nem egyezik valós adataikkal.

A macedón hatóságok egyelőre nem jelentették be, hogy a nap folyamán megnyitják-e ismét az idomeni átkelőt. Szkopje viszont kedden több száz rendőrt és katonát telepített a Görögországgal közös határra annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

Hétfőn faltörő kossal törték át a kerítést a migránsok Idomeninél, a görög–macedón határon. Ezután macedón rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal próbálták őket visszaszorítani, de sokan mégis átnyomultak macedón területre. Ők már Szerbia felé tartanak.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »