Rekordszámú elsős a Kármán József alapiskolában

Rekordszámú elsős a Kármán József alapiskolában

A losonci Kármán József Alapiskolában utoljára 16 évvel ezelőtt volt ennyi magyar elsős, mint idén. Szeptemberben 16 kisdiák kezdte meg általános iskolai tanulmányait, így az intézményben a korábbi 136-ról 143-ra nőtt a tanulók száma.

Csúsz Péter igazgató szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy sok gyerek született, de minden bizonnyal benne van az is, hogy az iskola munkatársai már tavaly novemberben megszólították a szülőket, hogy csemetéikkel kapcsolódjanak be az iskolai foglalkozásokba.

– Hetente tartottunk anyanyelvi és sportfoglalkozásokat, mesedélutánt, és sok egyebet – mondta Kovács Gabriella, tanár.

A kicsik angolórán, a balett és a néptánc oktatásán is részt vehettek. Így már óvodásként megismerhették a tanítókat, és lehetőségük volt összebarátkozni leendő osztálytársaikkal is.

– Az, hogy sokat vannak együtt, azt eredményezi, hogy együtt is akarnak maradni. Napjaink jelensége, hogy gyakran már a gyerek mondja meg, hová akar iskolába járni. A foglalkozásainkon részt vevő gyerekek közül mindannyian nálunk szerettek volna elsősök lenni – nyilatkozta Csúsz Péter, igazgató.

A vegyes házasságban élők is gyakran ezt az iskolát választják a családias légkör miatt, a tanárok pedig különös hangsúlyt helyeznek az anyanyelv oktatására.

Ez Losoncon rendkívül fontos, mivel a városban már csupán nyolc százalék a magyarok aránya, így egyre kevesebb helyen tudnak a gyerekek magyarul beszélni. Éppen ezért kell még jobban erősíteni bennük, hogy használják az anyanyelvüket és legyenek büszkék magyarságukra

Hírdetés

– magyarázta Demecs Andrea tanár.

– A számítástechnikát már másodikban bevezettük, teljesen új „gépparkunk” van 17 számítógéppel, tehát tulajdonképpen egy modern iskola található egy nagyon régi épületben – tette hozzá Csúsz Péter.

Az általános iskola a helyi magyar óvodával közös igazgatóság alatt működik. Az intézmény annyira népszerű, hogy gyakran a szlovák szülők is ide járatják gyerekeiket.

Ebben az évben a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően, tanári felügyelet mellett, már két iskolabusz szállítja iskolába a gyerekeket. Ezáltal még vonzóbbá vált az intézmény a szülők számára.

Ez a lehetőség is ösztönözte a szülőket, hogy a mi iskolánkat válasszák. Mert olyan községekből is jelentkeztek hozzánk, ahol csak szlovák iskola működik.

Szerencsére a szülők a magyar iskola mellett döntöttek – hangsúlyozta az igazgató, aki abban bízik, hogy jövőre is legalább ennyi első osztályos kezdi meg tanulmányait az iskolában, mint idén.

Megjelent a Magyar7 2022/38. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »