Rekordot értek el a szlovákiai lakásárak

Rekordot értek el a szlovákiai lakásárak

POZSONY. A Szlovák Nemzeti Bank elemzése szerint rekordértékre emelkedtek a szlovákiai lakásárak, azok jelenleg a legdrágábbak az ország újkori történetében, négyzetméterenkénti áruk még a 2008-as gazdaság válság idejében elért árakat is meghaladja.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzői szerint a lakásárak negyedéves összehasonlításban négyzetméterenként 34 euróval 1 639 euróra emelkedtek. Tavaly Szlovákiában egy négyzetméter átlagosan 1 602 euróba került, ami 28 euróval több, mint a válság idején. A bank jelentéséből kiderül: az előző év végén a két-, három- és négyszobás lakások ára gyorsabb ütemben nőtt, miközben az egyszobások árának növekedése lelassult, az ötszobásoké pedig csökkent.

Hírdetés

Bár a lakások mostanában a legdrágábbak, ám az elemzésből az is kiderül, hogy az ingatlanok átlagos ára az előző két és fél évig tartott folyamatos drágulás után csökkent. Erről főként a családi házak csökkenő értéke tehet.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői jelentésükben úgy vélekednek, hogy a lakásárak elérték a plafont. „A lakhatás átlagos aktuális értéke már valószínűleg eléri a szlovákiai háztatások valós anyagi lehetőségeinek a plafonját“ – fogalmaznak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »