Rekordot döntött az inflációs ráta az EU-ban

Rekordot döntött az inflációs ráta az EU-ban

Az Európai Uniü 27 tagállamában mért együttes infláció mértéke új rekordra, 8,8 százalékra nőtt májusban az előző havi 7,4 százalékról. Szlovákiában az Eurostat 11,8 százalékra mérte a pénz elértéktelenedését.

A drágulás üteme Franciaországban, Máltán és Finnországban a legalacsonyabb. Az Eurozónára vonatkozó korábbi becslést az Eurostat megerősítette (8,1 százalék drágulás májusra az előző év májusához képest).

Az EU-27-es együttes inflációja soha nem látott magasságba emelkedett, 8,8 százalékra. A legdurvábban Észtországban (20,1 százalék), Litvániában (18,5 százalék), Lettországban (16,8 százalék), Csehországban (15,2 százalék) értéktelenedik el a pénz.

Hírdetés

Szlovákia a legrosszabb inflációval rendelkező eurót használó ország a maga 11,8 százalékos adatával. Magyarországon a drágulás üteme májusban az Eurostat szerint 10,8 százalékos volt.

Az energia negyven százalékkal lett drágább az EU-ban, ez adja az infláció motorját Az élelmiszer 7 százalékkal, az élelmiszeripari alapanyagok 9 százalékkal drágultak. A tendencia az energia esetében emelkedő, az élelmiszer esetében egyelőre stagnáló (valószínűtlen, hogy ez így marad).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »