Rekordmértékben nőttek a megújuló energiaforrások 2015-ben

A megújuló energiaforrásokba való új befektetések – a nagy vízerőműveket leszámítva – tavaly 285,9 milliárd dollárra nőttek a 2014. évi 273 milliárd dollárról. Az nagy vízerőmű projektekkel együtt az új befektetések elérték a 328,9 milliárd dollárt.

Az új beruházások 147,2 gigawattal 1848,5 gigawattra növelték globálisan a megújulók teljesítményét, ami az eddigi legnagyobb növekedés – ismertette a tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A legnagyobb összegű beruházásokat – a globális beruházások egyharmadát – Kína hajtotta végre, őt követte India, Dél-Afrika, Mexikó és Chile, amelyek mind jelentősen növelték zöldenergia-ráfordításaikat.

A fejlett országokban csökkentek a zöldenergia-beruházások, különösen Európában, ahol az előző évhez képest ötödével esett vissza.

A tanulmány szerint “a megújuló energiák mostanra világszerte az energiaforrások fő áramába tartoznak, és új piacok alakulnak ki minden térségben”. A legtöbbet a szél- és napenergia-beruházásokra költöttek, az összes zöldenergia beruházás több mint fele a napenergiára jutott.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »