Rekordmértékben emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban

A nyilvántartások 1962-es kezdete óta a legnagyobb mértékben emelkedtek éves bázison áprilisban a nagykereskedelmi árak Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.

A nagykereskedelmi árak áprilisban 23,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az előző havi, márciusi éves áremelkedés 22,6 százalék volt, ami szintén rekord volt. Februárban az éves növekedés 16,6 százalék volt. Havi bázison a márciusi 6,9 százalékos rekord után áprilisban kevésbé, 2,1 százalékkal emelkedtek a német nagykereskedelmi árak. Az ukrajnai háború hatása a nagykereskedelmi árakra áprilisban különösen a nyersanyagok és energiahordozók, de a különböző élelmiszerek árában is megmutatkozott.

Hírdetés

Az előző év azonos hónapjához képest 2022 áprilisában a nagykereskedelmi árakra a legnagyobb hatással a kőolajtermékek 63,4 százalékos áremelkedése volt. A gabonafélék, nyersdohány, vetőmagok és takarmányok nagykereskedelmi ára 56,3 százalékkal emelkedett éves bázison. Jelentősen, 55,7 százalékkal voltak magasabbak az ércek, fémek és félkész fémtermékek árai. A vegyi termékek ára 44,4 százalékkal, a tej, tejtermékek, tojás, étkezési olajok és zsírok nagykereskedelmi ára pedig 29,7 százalékkal emelkedett. Havi bázison a legnagyobb mértékben, 23,9 százalékkal az élőállat-árak emelkedtek, a húsáru pedig 9,6 százalékkal.

Az olajtermékek nagykereskedelmi ára 3,6 százalékkal csökkent áprilisban havi bázison azt követően, hogy márciusban ez a termékkategória volt a felelős a rekordnagyságú havi áremelkedésért.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »