Rekord: több mint százzal nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma tavaly

Rekord: több mint százzal nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma tavaly

Nem olvasható ki örömteli háziorvosi fordulat az aktuális zárszámadási törvényjavaslat adataiból – hívja fel a figyelmet az orvostársadalom folyamatos elöregedésének problémájára, s az ebből fakadó praxisüresedésre az mfor.hu.

A gazdasági lap felidézi, hogy már a 2010 és 2016 közötti időszakban is egyre gyorsuló ütemben emelkedett az üresedő praxisok száma. Majd 2017-ben egy rövidebb „kegyelmi állapot” után 2018-tól folytatódott a tömeges üresedések korszaka: 2018-ban 53 újabb betöltetlen praxist jelentettek az előző évihez képest, míg tavalyelőtt 62-vel nőtt ez a szám. De, mint rámutatnak, tavaly még ennél is durvább ugrás következett be, ugyanis az aktuális zárszámadás adatai szerint 

2020-ban, a járvány első évében egy év alatt 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma Magyarországon, azaz összesen 571 praxis vált betöltetlenné.

Ezen felül a tartósan, vagyis több mint egy éve üres praxisok száma is évről-évre ütemesen nő: míg három éve 284 ilyen rendelő volt az országban, addig tavalyelőtt már 340, tavaly decemberben pedig 402.

Hírdetés

Összevetve a praktizáló háziorvosok átlagos életkorát az elmúlt három évben, látható, hogy megállíthatatlannak tűnik az elöregedés:

  • 2018-ban az aktív háziorvosok átlagéletkora 58,2 év volt, és a háziorvosok 90 százaléka 72 éves volt,
  • 2019-ben már 58,5 évre nőtt az átlagéletkoruk, viszont továbbra is 90 százalékuk volt 72 éves,
  • 2020 végére már 58,8 évre nőtt az átlagéletkor, az orvosok 90 százaléka pedig már 73 éves lett.
  • A cikkben megjegyzik, hogy a kormány a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) pályázatával próbált javítani az üres praxisok helyzetén. Erre azok az orvosok pályázhattak, akik vállalták, hogy az adott háziorvosi/fogorvosi szolgálatban legalább 4, illetve 6 éven keresztül ellátják a feladatot. Nettó 12-20 millió forintot lehetett nyerni a letelepedési pályázaton, attól függően, hogy mennyi ideje betöltetlen az adott praxis. Azonban a pályázaton nyertes költöző háziorvosok és fogorvosok átlagéletkorát nézve is elöregedést mutatnak az adatok.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »