Rekord alacsony ózontartalmat mértek Magyarország felett

Rekord alacsony ózontartalmat mértek Magyarország felett

A kevés ózon egyik következménye a magas UV-sugárzás. Nagyjából 12 százalékkal alacsonyabbat mértek, mint az erre a napra vonatkozó sokéves átlag.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában csütörtök délelőtt 298 és 294 “DU értékeket” mértek.

A természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható) ezen a napon 11 százalék, ami azt jelenti, hogy a most mért érték már abnormálisan alacsony.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a kiugró ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a jelenleg Magyarország fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához.

Stockphoto - Balaton - tó - nyár - napsütés - nyaralás

Nyugat felől olyan, a mediterrán térségből származó léghullámok érkeznek az ország felé, amelyekben alacsonyabb az ózontartalom.

Kiemelték továbbá, hogy a kirívóan alacsony ózontartalom nyomán az országos hálózat négy mérőállomásán: Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen, és Siófokon is nagyon magas UV-sugárzási értékeket mértek.

Csütörtök délben az UV-index már elérte a 8-as értéket és – mint kiemelték – pénteken is hasonlóan erős UV-sugárzásra lehet számítani a napos területeken.

Az eddigi adatokból arra lehet következtetni, hogy azokon a területeken, ahol tiszta marad az ég, az UV-index maximuma elérheti az extrémen magas 8,5-ös értéket is.

Ezért a legérzékenyebb bőrűek akár 15 perc alatt is leéghetnek – hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

A légoszlop teljes ózontartalmát 1969 óta mérik folyamatosan.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »