Rejtett kincsek – 250 éves a mikóházi görögkatolikus templom

Rejtett kincsek – 250 éves a mikóházi görögkatolikus templom

A görögkatolikus templom felszentelésének 250. évfordulóját ünnepelték szeptember 1-jén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóházán.

Mikóháza a Miskolci Egyházmegyében, Sátoraljaújhelytől alig tíz kilométerre található. A falu közel nyolcszáz, görögkatolikus egyházközsége majdnem háromszáz éves.

A település műemlék jellegű temploma 250 éve épült, erről emlékezett meg a közösség szeptember 1-jén ünnepi Szent Liturgiában, melyet Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetett. A főpásztorral együtt számos olyan pap koncelebrált, kiknek élete és szolgálata a mikóházi templomhoz kötődik. A szertartáson részt vettek a református felekezet képviselői, a falu vezetése, díszpolgárai, az innen elszármazottak és a környékbeli hívek.

Orosz Atanáz homíliájában a Szentírás azon szakaszait elevenítette fel, melyeknek kulcsszava a boldogság, köztük a hegyi beszéd boldogmondásait. „Jézus tanítását, szavait folytatva mondhatjuk, hogy boldognak mondhatjuk azokat, akik az egész Szentírást megismerték, megismerkednek vele. De itt már nem csak a hallgatásról van szó, hanem az ige megszívleléséről is beszél a Szentírás, arról a szóról, amely az ember szíve mélyébe hatol, azt átalakítja és ezáltal életét is megváltoztatja” – hangsúlyozta a főpásztor, majd Szent Jakab levelére utalva kifejtette: nem pusztán az ige hallgatója, hanem annak megtartója igazul meg, s az apostol igen fontosnak tartja azok boldogságát, akik tettekre is váltják. Mikóházán húsz nemzedék nőtt fel egymás után úgy, hogy lehetősége volt az Isten igéjét megszívlelni és tettekre váltani. 

Hírdetés

A mikóházi görögkatolikus templom és közössége élő történelem. Egy év híján három évszázada alapították az egyházközséget. Az egykori, tűz martalékává lett fatemplom helyén 1769-ben, az Istenszülő Szűz Mária születésének ünnepén szentelték fel a kőtemplomot; bővítésének fontos évszámait a templom falára is feljegyezték. Az egykori fatemplomból két kép maradt fenn, amelyek az ikonosztázion képsorai között még ma is láthatók. A képállvány aranyozását a nyolcvanas évek második felében újították fel. A liturgiákon minden nap használt kehely kilencvenéves. 1929-ben nagylelkű hívek adományából készítették, akiknek leszármazottai közül néhányan még ma is Mikóházán élnek.

Bodolóczki Emil, a közösség jelenlegi parókusa majdnem 25 éve teljesít szolgálatot Mikóházán. A liturgia végén a korábban itt szolgált lelkipásztorokra emlékezett, megemlítve azokat a papokat is, akik a falu szülöttei. A parókus köszönetet mondott a bár fogyó, de még hitéhez, templomához ragaszkodó közösségnek minden eddigi támogató szolgálatáért, és Isten áldását kérte további áldozatvállalásaikra.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »