Rejtélyes lámpásokat találtak egy 2000 éves római edényben

Rejtélyes lámpásokat találtak egy 2000 éves római edényben

Svájci régészek nemrég rejtélyes leletre bukkantak. Az edény tele volt bronz érmékkel és olajlámpásokkal, amelyeken különböző ábrázolások figyelhetők meg: többek között egy legyőzött gladiátor képe, Luna istennő képmása és egy erotikus jelenet is látható.

A leletet az északi svájci kanton, Aargau Windisch nevű településén találták építkezési munkálatok közben. A kutatók szerint az edényt tartalmával együtt mintegy 2000 évvel ezelőtt temethették el, amikor a mai Aargau helyén egy római légió tábora, Vindonissa állt. A régészek szerint egy tipikus főzőedény volt, amelyet az ott állomásozó katonák használtak – olvasható a Seeker honlapján.

Az edényt elsősorban tartalma teszi különlegessé, a 22 olajlámpa, amelynek mindegyikén egy meghatározott ábrázolás: Luna holdistennő, egy gladiátor, egy szárnyas puttó, egy oroszlán, egy páva alakja vagy egy erotikus jelenet látható. A lámpákban kétezer évvel ezelőtt gondosan elhelyeztek egy-egy bronz érmét is. Az érmék legtöbbje i. sz. 66-67-re datálható, Nero császár uralkodása idejére. Az érmék nagyon alacsony értéket képviselnek, és feltehetően csak egyfajta jelképként funkcionáltak.

„Ami meglepett minket, az az érmék és lámpák mennyisége és kombinációja volt” – szögezte le az aargaui kanton egyik régésze, Georg Matter egy közleményben. Az edényben emellett elszenesedett csontdarabokat is találtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy állati maradványokról van szó, ez pedig kizárja, hogy az edényt emberi csontok tárolására alkalmas urnaként használták volna.

Matter azt is beismerte, hogy a lelet egyelőre megoldatlan rejtélyt jelent számukra, mivel még csak hasonlóval sem találkoztak eddig. „Azt gyanítjuk, hogy ez egy rituális temetés. Azonban csak találgatni tudunk a mögötte húzódó gondolatokról és szándékokról” – fejtette ki a kutató.  

Private Sentinel


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »