Rejtélyes királyhaláltól Edison „kamerájáig” – hat különös történelmi esemény augusztus hónapból

Rejtélyes királyhaláltól Edison „kamerájáig” – hat különös történelmi esemény augusztus hónapból

Az oxigén felfedezése, a Mona Lisa legendás eltulajdonítása, egy angol király rejtélyes halála – csak néhány példa azokra a különös eseményekre, amelyek ugyanabban a hónapban történtek. Alább olvasható hat különös esemény a történelemből, amely augusztusban történt.

A Hampshire-ben található New Forest nevű királyi erdőben vadászó II. (Rufus) Vilmost egy nyílvessző találta el, amelyet egy Walter Tirel nevű nemes lőtt ki.

Az incidenst ekkor balesetként könyvelték el, azonban könnyen elképzelhető, hogy valójában sikeres merényletről van szó.

Hírdetés

A korabeli krónikaíró Orderic Vitalis szerint mielőtt a király és társai elindultak volna a vadászatra, a király kézhez kapott egy levelet Gloucester apátjától, amely arra figyelmeztette, hogy az apát egy álomban a király halálát látta. A király figyelmen kívül hagyta a levelet, és megkezdte a vadászatot.

A vadászat során Vilmos és Tirel elkülönültek a társaságtól, és egy szarvasbika nyomára akadtak, amelyet a király megsebesített. Tirel ezután megpróbálta elejteni a szarvast, de nyila a király mellkasába fúródott, aki a helyszínen meghalt.

Tirel, látva, hogy a király élete menthetetlen, azonnal lóra ült, és elmenekült, végül eljutva Franciaországba, ahol szintén voltak birtokai.

Miután értesült Vilmos haláláról, öccse, Henrik azonnal Winchesterbe utazott, és királlyá kiáltatta ki magát. Lehetséges, hogy Henrik előre eltervezte Vilmos halálát, erről azonban vita van a kutatók között.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »