Rejtélyes eredetű robbanás rázta meg Manhattant

Rejtélyes eredetű robbanás rázta meg Manhattant

Huszonkilencen megsebesültek a New York-i Manhattan déli részén szombat este történt robbanásban, amely egyes illetékesek szerint nem terrorakció volt, ám a hatóságok szándékos akcióként könyvelik el. 

manhattan-explosion_b

A Manhattan Chelsea negyedében, helyi idő szerint este kilenc óra körül – történt robbanás a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyszínen lévő munkatársai szerint nem terrortámadás volt, hanem egy hulladéktároló robbant be. A riadalom különösen nagy volt, tekintettel arra, hogy pár órával korábban Manhattannel szemben, New Jerseyben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg.

Az első hírek tizenöt, majd huszonöt sérültről szóltak, Daniel Nigro, a város tűzoltóságának vezetője szerint azonban huszonkilenc ember szenvedett sérüléseket a robbanás miatt. Egyikük állapota súlyos.

Késelés Minnesotában
Legalább nyolc embert szállítottak kórházba az amerikai Minnesota állambeli St. Cloud város egyik bevásárlóközpontjában elkövetett késes támadást követően – közölték a helyi hatóságok. A bevásárlóközpontban szombat este történt késes támadás, a rendőrség közlése szerint az elkövető meghalt.
Az áldozatok állapota nem súlyos, heten már elhagyhatták a kórházat, miután ellátták sebesüléseiket. A CBS Minnesota hírtelevízió internetes felülete szerint a támadó biztonsági egyenruhát viselt, utalást tett Allahra, és megkérdezte az egyik áldozatot, hogy muzulmán-e. A késelőt egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt állította meg, halálos lövést adott le rá – tette hozzá a hírtelevízió.

Az MTI tájékoztatása szerint a robbanásban a hulladéktároló melletti ötemeletes épület ablakai betörtek. A tűzoltók és a városi rendőrség szakemberein kívül a helyszínre siettek az FBI és a belbiztonsági minisztérium képviselői is. Rendőrségi források később közölték, hogy a környék átkutatása során találtak egy „másodlagos eszközt” is. Több amerikai forrás szerint is a szerkezet egy kukta, amelyhez egy mobiltelefont erősítettek, és vezetékek lógnak ki belőle. Ismeretes, hogy a 2013-as bostoni robbantásokat is hasonló eszközökkel követték el. Dzsohar és Tamerlan Carnajev kuktákat raktak meg robbanószerrel, és azokat hozták működésbe időzítőkészülékekkel; a robbantásos támadásban hárman meghaltak és 260-an megsebesültek.

Bill de Blasio, New York polgármestere a chelsea-i robbanás helyszínén közölte: a robbanás „szándékos cselekedet” következménye volt, ám „pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy terrorista akcióról volna szó”. Hangsúlyozta azt is, hogy New Yorkban nincs terrorfenyegetettség, a város semmiféle erre figyelmeztető jelzést nem kapott az illetékes hatóságoktól.

James O’ Neill, a New Yorki rendőrség parancsnoka a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt – aki Colorado Springsben kampányol – azonnal közölte hallgatóságával, hogy bomba robbant New Yorkban, de nem tudni mi történt. Ennek kapcsán azonban leszögezte, hogy „olyan időket élünk, amikor keménynek kell lennünk”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »