Regisztrálni kell Ferenc pápa székelyföldi látogatására

Regisztrálni kell Ferenc pápa székelyföldi látogatására

A pontifex.ro honlapon kell bejelentkezniük mindazoknak, akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén – jelentették be a szervezők a szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón. 

Amint Oláh Zoltán kanonok, a pápalátogatás sajtófelelőse elmondta:

A szervezők arra buzdítottak, hogy az érdeklődők lehetőleg csoportosan, plébániák szerint jelentkezzenek, és csakis tömegközlekedési eszközökkel jöjjenek Csíksomlyóra. Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be. A bekerített területre csakis a beléptetőkapukon keresztül, biztonsági ellenőrzés után juthatnak be a zarándokok. Magukkal vihetnek tábori széket, esernyőt, élelmiszert, gyógyszert és félliteres flakonokban vizet. Nem lehet viszont a csomagban olló, bicska vagy más szúró- és vágóeszköz, valamint gyúlékony vagy robbanékony anyag.

Oláh Zoltán elmondta: szeretnék a rendezvény imádságos jellegét megőrizni, ezért arra kérte a zarándokcsoportokat, hogy csakis a templomi lelkiségi zászlóikat vigyék magukkal, és ne hozzanak olyan zászlót vagy feliratot, mely a zarándoklat szellemétől idegen.

A kanonok azt is bejelentette:

Az egyház román és angol nyelvű tolmácsolást is biztosít, amit mobiltelefonon lehet majd hallgatni. A csíksomlyói pápai szentmisét élőben közvetíti a román közszolgálati televízió.

Hírdetés

A kolozsvári sajtótájékoztatón Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök beszélt a látogatás lelki vonatkozásairól. Úgy vélte:

Jelezte, a pápa erdélyi látogatásával köszöni meg azoknak a hűségét, akik a kommunista diktatúra idején hosszú éveket töltöttek börtönben, és életüket is adták a hitükét. Valószínűnek tartotta ugyanakkor, hogy a pápa bátorító üzenetet hoz erdélyi híveinek.

Böcskei László szerint a zarándokoknak rá kell hangolódniuk a látogatásra, és az eseménynek következményei is kell, hogy legyenek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kizökkentheti-e a látogatás a holtpontról az államosított egyházi javak visszaszolgáltatásának ügyét, a püspök kijelentette: a pápa nem ügyintézőként érkezik az országba, de a Vatikán fejeként az állami főméltóságokkal is megbeszéléseket folytat. Így lehetősége van arra, hogy megnevezze azokat a fájó pontokat, amelyekre az állami vezetőktől várja a megoldást.

Böcskei László újságírói kérdésre elmondta: Márton Áron püspök boldoggá avatási folyamata egy belső procedúra szerint zajlik, amelyet a pápa nem változtathat meg. Ez azonban nem akadálya annak, hogy az erdélyi hívek kifejezzék: mennyire vágynak a püspök boldoggá avatására.

Oláh Zoltán az MTI kérdésére kijelentette: egyelőre sem romániai, sem magyarországi állami méltóságok nem jelentették be részvételi szándékukat a csíksomlyói pápai misén. A kanonok szintén kérdésre kijelentette: a látogatás minden bizonnyal azt a korábban elindított folyamatot is segíti, melynek végén a csíksomlyói búcsú felkerül az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) védett szellemi kulturális örökségeket rögzítő listájára.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »