Régi nagy esélyesek új focivébéje – csütörtökön kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság

Régi nagy esélyesek új focivébéje – csütörtökön kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság

Harminckét válogatott, tizenkét helyszín – ma délután kezdődik Oroszországban a 21. labdarúgó-világbajnokság. A címvédő Németországon kívül Brazília, Argentína vagy épp Spanyolország már hagyományosan az esélyesek közé tartozik, de sokan Franciaországot vagy Belgiumot várják a döntőbe. Bölöni László a Krónikának úgy vélte, nem lesznek nagy meglepetések, de ő elsősorban élvezni akarja a mérkőzéseket, nem pedig tippelni.
„A nyitómeccs mindig szimbolikus. Ekkor ébredsz rá, hogy amire négy évet vártál, végre ismét itt van” – nyilatkozta a kétszeres aranylabdás, 41 éves brazil Ronaldo, aki Robbie Williams popénekes és Aida Garifullia helyi opera-énekesnő társaságában csütörtökön szerephez jut az Oroszországban kezdődő 2018-as labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén.

Ezt az Oroszország–Szaúd-Arábia összecsapás (18 óra) előtt szervezik a 81 ezer férőhelyes, felújított moszkvai Luzsnyiki Stadionban,

de emellett további tizenegy stadion és összesen tizenegy város fogadja a 21. foci-vb-re kvalifikált harmincként válogatottat.

A korábban téli olimpiának már otthont adó állam a történelemben először rendezheti meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legnagyobb világeseményét, ezért amióta 2010-ben házigazdává választották, erőteljes infrastruktúra-fejlesztés kezdődött a térségben. Az utolsó hivatalos adatok alapján

678 milliárd rubel, azaz 12 milliárd dollár lett a torna szervezésének összköltsége,

Hírdetés

de emellett még az esemény idején segédkező személyek létszáma is kimagasló: 15 ezer önkéntes és több tízezer biztonsági szakember dolgozik majd a vb idején.

Ezen a tornán debütál a korábban sokat tesztelt videóbírórendszer is, de még az Adidas új, Telstar 18 néven bemutatott labdájába is chipet szereltek a statisztikai kimutatások és az okosórákkal felszerelt játékvezetők segítése érdekében. A technikai újításoktól a téves döntések csökkenését remélik, mert ahogyan arra Gianni Infantino FIFA-elnök rámutatott:

A szervezet játékvezetői bizottságát irányító Massimo Busacca megjegyezte: harminc kamera áll majd a szakemberek rendelkezésére az ítélet meghozatalakor, és a legfőbb cél, hogy elkerüljék a mindenki számára nyilvánvaló tévedések okozta botrányokat.

Azt még nem tudni, hogy a bevezetés zökkenőmentes lesz-e a vb-n, azt viszont igen, hogy az eredményt befolyásoló bírói döntésnek nemcsak presztízsbeli jelentősége van a csapatokra nézve, hanem még pénzügyi következményekkel is jár. A FIFA idén rekordnak számító 400 millió dollár összedíjazást kínál a tornán, amelyből

a világbajnoknak 38 millió, az ezüstérmesnek 28, a harmadik helyezettnek 24, a negyedik helyezetnek pedig 22 millió jut majd.

Ha a világbajnokság mezőnyét nézzük, akkor hamar feltűnhet Olaszország, Hollandia, Chile és az Egyesült Államok hiánya. Különösen a taljánok távolléte jelent „drámát”, hiszen 1958 óta most először maradtak le a vb-ről. A lemaradók helyett viszont olyan kuriózumnak számító együttesek kerültek a mezőnybe, mint Panama, amely válogatottja történetében most először vesz részt világbajnokságon, de az elmúlt időszakban remeklő Peru rutinja is megkopott a legutóbbi 1982-es szereplése óta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »